Vilket grodliv!

Den årliga Toad Day Out krävde på söndagen cirka 10.000 liv. Paddödarna i Australien fick därmed ungefär dubbelt så många offer som förra året.

Den giftiga agapaddan är så hatad i Australien att man vid tidigare paddödardagar gått loss på de slemmiga djuren med golf- och kricketklubbor och krossat dem medmars10 padda bilar. Men trots att dess dödliga gift fortsätter att skörda dödsoffer bland husdjur anses dessa blodiga metoder nu inte rumsrena. Toad Day Out sprids därmed ut ett helt dygn, när frivilliga i år ombads att samla in de nattpigga agapaddorna i lördags kväll. De levande djuren skulle sedan läggas i kylskåp, där de blir slöa men inte dör, över natten. På söndagen kunde experter avgöra vilka av de insamlade paddorna som verkligen är av agavarianten, och dessa lades i frysboxar för att dö.

De flesta förvandlas sedan till gödsel, men årets bjässe ska i stället stoppas upp som trofé till nästa gång. 18,4 centimeter lång och nästan ett halvt kilo tung var rekordpaddan som fångades i Cairns.
– Den är stor som en kattunge, sade Toad Day Out-organisatören Lisa Ahrens.

Agapaddan kommer från Amerika, och sattes på grund av sin stora aptit in på 1930-talet för att jaga insekter i Queensland. Tyvärr för australierna är den lika bra på att fortplanta sig som att äta, så nuförtiden orsakar de hundratals miljoner paddorna mycket skador i landet.

Källa: DN, 29 mars 2010

Comments are closed.