Ledarskapskrisen i Thailand slutar med nyval?

I ett tv-tal natten mellan lördag och söndag, svensk tid, lovade Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva att Bangkok ska rensas på ”rödskjortor”. Vid sin sida hade han arméchefen Anupong Paochinda. DN: s Asienkorrespondent Torbjörn Petersson tror att konflikten kommer att sluta i fredliga förhandlingar.

Det ryktas om sprickor mellan regeringschefen och arméchefen i Thailand. Men på söndagen stod de enade i direktsänd tv. ”Rödskjortorna”, som ockuperar centrala Bangkok sedan sex veckor tillbaka, kräver nyval.

Till en början begärde ”rödskjortorna”, anhängare till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, enapril10 thai nyval omedelbar upplösning av parlamentet. I fredags kom ett mjukare krav, en uppmaning till Abhisit att utlysa nyval inom 30 dagar. Premiärministern har i sin tur sagt nej till båda förslagen och nu säger han alltså att ”rödskjortorna” ska drivas ut ur huvudstaden.

Annons:

– Jag har själv sett de ockuperade områdena i Bangkok. Det är ett område med höga hus, skrymslen och vrår. Det skulle vara svårt för militären att få bort dem därifrån utan att ingripa med väldigt mycket våld. Många skulle dödas och skadas, säger Torbjörn Petersson.

Så vad kommer att hända?

– Jag är övertygad om att regeringen drar sig för att använda våld. Premiärministern avvisade det förmildrade förslaget, men jag tror och hoppas att det ändå kommer att sluta i förhandlingar. Förhandlingarna kommer i sin tur att resultera i ett nyval. Exakt när är svårt att veta, kanske i slutet av sommaren. Men militären vill inte gå till angrepp med vapen.

Vilken sida har folkets stöd?

– Rödskjortorna, som är anhängare av Thaksin Shinawatra, har ett stort folkligt stöd i norra och nordöstra Thailand. De tror ju själva att de skulle vinna ett nyval och mycket tyder på att de har rätt. Under 2000-talet har deras favorit vunnit varje gång hittills. När de röstade fram Thaksin Shinawatra förra gången så vann de överlägset.

Thaksin Shinawatra stöds till stor del av landsbygdsbefolkningen, hur ser det ut i städerna?

– Det verkar faktiskt som att fler och fler Bangkokbor kommer ut och lyssnar när rödskjortorna håller tal. Några ställer sig till och med bakom. Men fortfarande håller en stor majoritet i städerna på den sittande makten. Många är av åsikten att rödskjortorna har ställt till med för mycket problem som resulterar i ekonomiska förluster.

Källa: DN, 25 april 2010
Läs hela artikeln på nätet här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/det-hela-kommer-att-sluta-med-nyval-1.1083486

Comments are closed.