Morgondagens konkurrensfaktorer redan idag!

Jag återkommer till detta ämne. Om och om igen. Och av bara ett enda skäl, jag är nämligen helt övertygad om att det är det här är ett av de avgörande faktorer som kommer att skilja de framgångsrika företagen från de mindre framgångsrika framöver.

Du som läser min blogg regelbundet, eller hört mig föreläsa, vet att jag talar om de “Traditionella konkurrensfaktorerna” (de som skapat framgången under de senaste 30-40 åren) i jämförelse med den “Nya konkurrensfaktorerna” (det som kommer att krävas framöver, som ett komplement till de traditionella konkurrensfaktorerna, för att säkerställa framgång och lönsamhet). Här talar jag om den allt ökade betydelsen av (märk väl att detta är faktabaserat (Fact Based Management) och grundar sig på mina löpande kartläggningar (i över 30 länder) avseende förändringar i köppreferenser och kundlojalitet) bl.a. engagemang, överträffa förväntningar och att hela tiden “prove your contribution”.

Att som ledare, efter att under så många år helt fokusera den traditionella konkurrensfaktorerna, nu på ett mer balanserat sätt internt förankra betydelsen av att successivt komplettera med ett  beteende som stöder den nya konkurrensfaktorerna är en stor kommunikativ utmaning.

Jag rekommenderar alltid att Du som ledare är uppmärksam på lysande exempel utanför Din egen bransch och Din egen affärsmässiga miljö. Hitta dem! Se dem! Ge akt på hur Du som kund (ja, Du är inte annorlunda än era kunder!) reagerar! Och använde sedan dessa exempel när Du förankrar Dina strategier internt.

Just ett sånt här exempel fångade jag upp för 30 minuter sedan (sitter just nu på ett 11 timmars flyg till Asien). Följande hände:
Jag sitter på övervåningen tillsammans med ett 40-tal andra resenärer. Stolarna är sköna, det finns en uppsjö filmer att titta på, jag kan få vilken drink jag vill, det finns en tjock katalog med varor att handla, man serverar god mat och jag kommer att komma fram i tid. Men så är det med all större internationella flygbolags långtripper numera. Så varför ska jag välja Thai Airways i fortsättningen?  Hur får dom mig att känna mig speciell? Ja, dom kan ju alltid lägga sig 15% billigare än konkurrenterna. Men vem vill sticka ut med det lägsta priset?Ooch vem överlever långsiktigt med det lägsta priset?

Tillbaka till vad som hände:
Jag gissar att hälften av oss dricker rött vin till maten. Det finns två sorter. När man kommer till min plats för att fylla på vinet tvekar inte flyvärdinnan när hon serverar mig samma röda vin som första gången. Normalt brukar flygpersonalen hålla fram de båda alternativen, även andra och tredje gången man serverar. Inte för att man skall kunna prova det andra vinet, utan helt enkelt för att man inte håller koll på vem som dricker vilket vin.

Jag följer personalens arbete. Man gör på samma sätt med alla som sitter i min närhet och som jag kan se från min plats (17K).

Jag gillar det här! Jag uppskattar att man försöker göra något utöver det vanliga. Man har inga små gula notisar som indikerar vem som dricker vad. Man har helt enkelt bestämt sig för att minnas! Och man sätter en stolthet i att lyckas. Och kanske allra viktigast, man vet att det imponerar på kunden. Och att det skapar konkurrensfördelar!

Så här är det i alla branscher idag. Stämmer det med Din uppfattning? Hur arbetar ni med dessa små, men ack så viktiga, frågor? Och hur lyckas Du förankra den här förståelsen internt? För det är förståelse det handlar om, inte kompetens! Ingen behöver gå en kurs för att lära sig det här. Det handlar bara om att förstå, bestämma sig och sedan “Just do it” (The Nike way!).

Den stora frågan är om Du klarar av att förankra detta som chef!

One Response to “Morgondagens konkurrensfaktorer redan idag!”

  1. Jan-Erik Davidson Says:

    Morgondagens konkurrensfaktorer redan idag!
    Kundkollektivet har upphört för länge sedan. Det fanns en tid i gamla Sovjetrepubliken, där man tillverkade bara en skostorlek på skofabriken och bara en spikstorlek på spikfabriken – för att uppnå produktionsvolymernaa i statens 5-årsplan.

    Nu lever vi i individualismens individualitet – där man vill bli uppmärksammad, omedelbart, som den viktigaste personen i företaget – som kommer med lönen, för att köpa tjänster eller produkter. Personalen skall passa för och älska sitt jobb – “kärleken till jobbet” blir större genom analys och tre saker “träning, träning och träning i kundbemötande”. Det får nästan utvecklas till en minnes- och ryggmärgsreflex. Till att längta till detta, behövs rätt person med rätt motivation.

    En kraftfull inlärningsmetod är att spela in reella situationer på film med ljud – vilket naturligtvis kräver en del godkännande och förberedelser….. en övning som är nyttig, spännande och givande för alla parter!