Den stulna iPhonen – del 2

En borttappad Iphoneprototyp är inget att skratta åt. Nu har polisen gjort en razzia hos den it-sajt som skrev om telefonen och beslagtagit sajtens datorer.

För någon vecka sedan avslöjades det att en ung Appleanställd hade råkat glömma kvar en ny Iphonemodell på krogen. Denna hittades dock och såldes till prylsajten Gizmodo för cirka 36.000 kronor

Gizmodo skrev sedan om mobilprototypen, som togs isär, med utförliga beskrivningar om dess utseende och funktioner. Sajten blev därefter kontaktad av Apples chefsjurist, som bad att få tillbaka telefonen. Mobilen återlämnades också.

april10 policeHistorien är dock inte slut där. I helgen gjorde polisen en husrannsakan i Gizmodoredaktören Jason Chens hem och beslagtog ett flertal datorer, servrar och en handdator. När Chen kom hem från en middag upptäckte han att dörren till hans hus var inslagen, skriver The Daily Mail. Gizmodo har dock ifrågasatt huruvida husrannsakan var laglig och menar att informationen på datorerna är skyddad av både federala och kaliforniska delstatslagar.

Enligt Wall Street Journal är Apple inte nöjda med förklaringen av hur telefonen kom att hamna hos tekniksajten och har bett polisen att utreda stölden. Det faktum att Gizmodo har erkänt att man har betalat för att komma över telefonen anses också vara kontroversiellt. Delstatslagen säger nämligen att alla som hittar ett förlorat föremål och vet vem den trolige ägaren är måste lämna tillbaka detta är skyldiga till stöld om så inte sker.

Läs om “Den stula iPhonen, del 1” här: http://www.johanmathson.com/wordpress/dundertabbe-eller-valplanerat-pr-trick/

Källa: DI, 27 april 2010
Läs artikeln här: http://di.se/Artiklar/2010/4/27/205315/Polisrazzia-efter-forlorad-Iphone/

2 Responses to “Den stulna iPhonen – del 2”

 1. Rita Says:

  Vilka gangsterfasoner,helt otroligt

 2. Jan-Erik Davidson Says:

  I småland finns ett uttryck att “Man ska va tatevarandes”, dvs. inget skall förgås eller bli liggande till ingen nytta.
  Man tar det till vara, så att det inte försvinner igen…
  Det är den enda ursäkten – sedan SKALL man söka att omg. återställa till ägaren. Detta fallet är häleri
  (En Göteborgshistoria berättar att Polisen i Göteborg får lära sig laga strumbor, så att de kan stoppa hälarna.)
  En affärsidé är att ha en “upprullningslina”, som tex. för nyckelknippor – att fästa i livremmen el.dyl – så att man inte kan glömma kvar iPhonen, mobilen eller plånboken på krogen eller någon annanstans.
  Mobilen, iPhonen eller plånboken följer alltså troget med hem i bältet eller hänger dinglande runt benen när man går hem!

  Det finns fina vattentäta fordral att köpa i båthandeln, t.ex. – vad tycker du om detta, som en förebyggande åtgärd??