Kulturskillnader i Australien

Sitter i laxungen på Brisbanes flygplats på väg hem (lång resa – 27 timmar “dörr till dörr”).
Har haft en mycket bra vistelse här, både yrkesmässigt och privat. Känns bra att lämna med en uppdragsgivare som är så nöjd att man vill se mig här igen redan efter sommaren!
Med tanke på att det här är nästa så långt hemifrån som det går att komma kanske det inte är så konstigt att mycket är annorlunda här. Det gäller inte bara klimatet och den unika faunan. Även vad gäller mode, mat och inställning / attityd är det stora skillnader. Låt mig ge ett exempel:
Igår morse skulle jag ta en taxi från hotellet till min uppdragsgivare. Vid första rödljuset vänder sig chauffören om, tittar på mig i baksätet, och säger: Please excuse me, but what do you do inte back seat”?
Han ser att jag blir förvånad, och innan jag hinner svara säger han glatt: “Here in Brisbane we usually take a seat in the front, becuse we love to talk”!

Tillbaka till mitt huvuduppdrag här borta – jag ännu en gång konstatera att det i alla branscher blir allt svårare att skilja sig åt jämfört med konkurrenterna genom att erbjuda unika produkter. Däremot ökar betydelsen av engagemang, “prove your contribution” och närhet till kunden för en stärkt konkurrenskraft dramatiskt.

One Response to “Kulturskillnader i Australien”

  1. Anne-Sofie Ericsson Says:

    Roligt att få en rapport från Down Under och härligt att höra att kunderna är riktigt nöjda. Ja visst är vi människor olika och australienaren han pratar gärna. Jag tog framsätet i taxin när åkte från hotellet till tågstationen i Göteborg efter Bilhandelsdagen (då jag hade förmånen att få lyssna på dig som föreläsare och inspiratör). Jag började prata med taxichauffören som jag brukar. Min föreställning var att Göteborgare var pratsamma, men han var nog inte från stan, för det var inte mycket till gensvar jag fick där. :-). Ja, så kan det gå och än en gång blev man påmind om att vi är alla olika vilket kräver kunskaper och känsla för bemötande i både affärs- och privatliv.

    Ha en trevlig helg och testa att ta framsätet i taxin från Arlanda. Ser med spänning fram mot att höra vad det ger!
    // Anne-Sofie Ericsson på Training Partner