Ledarskap – ständigt nya utmaningar

En av de stora utmaningarna i dagens ledarskap är att säkerställa rätt inställning i organisationen till de allt snabbare förändrade konkurrensförutsättningarna.
Vad är det som händer där ute? Hur påverkar det oss? Hur förändras marknads- och konkurrensförutsättningarna och hur påverkar det  våra kunders attityder och köppreferenser? Idag och imorgon!

“Men har det inte alltid varit så” kanske Du frågar Dig. Jovisst, men förändringarna har aldrig skett snabbare än idag. Låt mig ge ett par exempel:

1.  Vem av oss hade kunnat tänka oss att köpa en Samsungtelefon för fem år sedan? Idag är det ett av världens ledande aktörer på mobiltelefoner.
2. Hur många av oss övervägde att köpa en Skoda för 10 år sedan? Idag är de etablerade som vilket annat bilmärke som helst.
3. Vem av oss väljer restaurang numera baserat på att “deras mat är så enastående god”? Idag serverar de allra flesta restauranger god, eller utsökt, mat (i alla fall ställt mot det vi får betala). Helt andra faktorer styr vårt restaurangval idag (närhet, vänlighet, engagemang, atmosfär, publik m.m.).

Sammanfattningsvis har det har aldrig varit bättre att vara kund än idag! Huvudskälet är att det aldrig funnits så många produkter, tjänster, erbjudanden och leverantörer till allt lägra priser (ställt mot vad man får).

Och det som tidigare skapade konkurrensfördelar (unik produktkvalitet, leveranssäkerhet, kompetens, service / support) är numera bara en förutsättning. Konkurrensfördelarna skapas via ett unikt, starkt och äkta engagemang, proaktivitet, tydliggöra mervärden för kunden och inte minst genom att hela organisationen alltid försöker skapa det där “lilla extra” för varje kund i varje kontaktögonblick. Så ser dagens konkurrenssituation ut. När nästa allt är bra eller väldigt bra kvalitetsmässigt.

När man kommunicerar internt brukar jag rekommendera att man i ledarskapet använder exempel från andra branscher än sin egen. Det brukar underlätta. Nedan följer ännu ett exempel på hur marknadsförutsättningarna förändras drastiskt och hur det i sin tur ställer nya krav på ledarskapet.

En indisk lågprisdator som liknar Apples Ipad är på väg. Den indiska regeringen har tagit initiativ till en datorvariantjuly10 indisk iPad med inspiration från den framgångsrika läsplattan – men som kostar en bråkdel av originalet.
Den indiska Ipad-kopian, som hittills endast finns i en prototyp, ska kosta 35 dollar, motsvarande drygt 250 kronor. Det är en fjortondel av vad en Ipad kostar. Redan nästa år räknar regeringen i Indien med att produktionen ska kunna vara igång, enligt den brittiska tidningen The Telegraph.

Prototypen har touchscreen precis som Ipad och kan användas till ordbehandling, att surfa på och för videokonferenser. Dessutom kan den drivas med solenergi – även om det är ett tillval som kostar extra.

Inititativet är Indiens svar på den 100-dollarsdator som Nicholas Negroponte, grundare av Massachusetts Institute of Technology´s Media Lab, tog fram för barn i utvecklingsländer för fem år sedan.

Enligt den indiska regeringen var 100 dollar för en dator alldeles för dyrt och därför fick ett antal professorer vid Indiens främsta tekniska universitet uppdraget att ta fram en billigare variant. Och det är alltså resultatet av deras utvecklingsarbete som nu sett dagens ljus.

I framtiden hoppas man att kunna pressa priset ner mot 10 dollar per dator, motsvarande en knapp hundralapp.

Enligt Mamta Varma, talesman för den indiska regeringen, är ett så lågt pris realistiskt med fallande råvarupriser och förnuftig utformning.

Trots att det ännu inte finns något avtal med någon tillverkare är planen att den indiska Ipad-kopian ska vara i produktion redan nästa år.

Comments are closed.