Agera! Nu!

FN-studien The Economics of Ecosystems and Biodiversity är det första stora försöket att beräkna värdet på jordens ekosystem.

okt10 regnskogNågra av jordens ekosystem har försett med en prislapp. En hektar tropisk regnskog värderas t.ex. till 150.000 kronor / år.
Skogen reglerar klimatet, är en värdefull genbank och förhindrar erosion.
En hektar kustnära våtmark beräknas ha ett årligt värde på 1,5 miljoner kronor. Den renar vattendragen, är barnkammare till fiskar och skyddar mot stormar.

Enligt studien är den årliga prislappen på den skövling som vi människor gör 30 tusen miljarder kronor! Enligt rapporten är det enda sättet att stoppa den katastrofala skövlingen att tydliggöra jordens (vår!) kostand för detta genom just att sätta prislappar på på alla ekosystem.

Så här mycket av våra gemensamma ekosystem har redan gått förlorade:

–          40% av all regnskog!

–          50% av alla våtmarker!

–          20% av alla korallrev!

Dessutom är 21% av alla däggdjursarter utrotningshotade, liksom12% av jordens fåglar och mer än 30% av alla groddjur.

Överexploateringen av havens fiskebstånd har  lett till förluster på cirka 335 miljarder kronor årligen. Förlusterna på grund av regnskogsskövlingen är också enorma. En halvering av avskogningen skulle minska kostnaderna för klimatförändringen med 25.000 miljader kronor. Årligen!

Det är hög tid att reagera! Och agera!

Källa: FN och Svd
Läs mer här: http://www.unep.ch/etb/publications/TEEB/TEEB_interim_report.pdf

One Response to “Agera! Nu!”

  1. Aja Wallin Says:

    Håller absolut med – vi strävar nog på så gott vi förmår…men vad gör “de stora” och vad gör man åt dem??? Teakmöbler, överkonsumtion av kött, jätteräkor, häftiga bilar, energisparlampor, sopsorteringetc,etc – små saker som jag kan avstå ifrån alternativt leva med, men hur kommer JAG åt t.ex knarksyndikaten, oljebolagen, bottendammsugande fiskeriflottor och alla andra som har lagt sín stora blöta labbar över allt som ger oskäliga vinster då inga hänsyn tas till de långtgående konsekvenserna ???