Appropå flygrädsla

Tiotusentals svenskar flyger till solen över jul. Men alla ser inte fram mot resan. Så många som var femte person är flygrädd. Men det finns bot. DN Resor listar hur du kan få hjälp. Du kan till och med arbeta bort rädslan hemma vid datorn.

Enligt statistiken är ungefär 20–25 procent av befolkningen i västvärlden flygrädd. Det är minst var femte person, eller minst en till två rädda personer per flygstolsrad i ett normalt charterplan. Spannet är stort, från dem som inte ens kan vara nära en flygplats till dem som bara känner lite obehag.
– Om du visste hur många delar ett plan kan dela sig i! Det kan blåsas ur på mitten, tappa vingar och delar, berättar Gun-Britt Helgesson.

Hon har rest runt hela världen men blivit mer och mer rädd. Start och landning är inte så farligt, men väl uppe i luften är hon livrädd. Rädslan är inte rationell. Män är lika flygrädda som kvinnor, men männen försöker dölja det mer.
– Kvinnor är mer expressiva och säger att de är rädda. Män är mer sammanbitna och ibland aggressiva. De är också mer benägna att ta ett järn för att dölja sin rädsla, säger Eva Olivecrona, informatör och flygrädsleexpert på Fritidsresor.

Hon mötte många oroliga passagerare när hon arbetade som flygvärdinna. Sedan tio år arbetar hon med kurser och information för flygrädda för Fritidsresor och deras flygbolag TUIfly Nordic.

dex10 FlightFlygrädsla kan ha fler orsaker; klaustrofobi, kontrollbehov, att man upplevt något som man blivit skrämd av, eller en kombination. Vanligaste grundorsaken är ”betingning”, berättar Eva Olivecrona. Man har flugit när man är i dålig form, kanske deppad. Nästa gång man går in i ett flygplan kopplar det undermedvetna på och skickar ut obehagskänslor, men man vet inte varför och börjar leta orsakerna i flygplanet. Ska det låta så här? Och – utan att något egentligen har hänt – har man blivit flygrädd.

Dessutom tillkommer ofta teknikrädsla och rädsla för att bli rädd: ”Vad händer om jag freakar ut på flygplanet?”

Det finns hjälp att få, mängder av kurser, böcker och webbsidor.
– Det går inte att trolla bort flygrädsla men det kan bli bättre successivt, säger Eva Olivecrona.

Hon har varit med och tagit fram en interaktiv kurs för Fritidsresor och TUIfly Nordic som man kan gå hemma framför datorn eller tv:n. En dvd visar i olika avsnitt hur en rutinflygning går till, både framför och bakom kulisserna. Till varje avsnitt hör en övning. Meningen är att man ska öva många gånger och iaktta hur rädslenivån sjunker.
– Det du kan och förstår är du inte lika rädd för. Vi förklarar tekniken, hur noggrant ett plan testas, aerodynamik, att luft och vatten uppför sig på liknande sätt, berättar Eva Olivecrona.
– Många flygrädda lyssnar på musik, eller läser intensivt under resan. De gör allt för att glömma att de är på ett flygplan. Det är ett säkert sätt att behålla sin flygrädsla.

Evas råd är att göra precis tvärtom, vara aktiv och ha koll på vad som händer under flygningen, att försöka ligga steget före.

Gun-Britt Helgesson har gått kursen. När vi pratas vid har hon flugit till Bryssel och berättar att på flygplatsen kom nyheten att en jättejumbo hade tappat delar av en motor.
– Jag blev inte orolig. Tidigare trodde jag att de störtdyker, nu vet jag att de har fler motorer och klarar en sådan situation, säger hon.

En resa till Mexiko är planerad och Gun-Britt hoppas kunna njuta av resan, det kan även hennes man ha glädje av.
– Det har varit synd om min man ska du veta. Han har kommit ut ur plan blå om armen och med märken av naglar eftersom jag har suttit och nypt honom, berättar Gun-Britt.

One Response to “Appropå flygrädsla”

  1. Fritidsresor Says:

    Hej,
    Information & beställningen av DVD:n FlygTrygg finns på: http://www.fritidsresor.se/inspiration/Flyg-Trygg/
    Där listas även våra kommande kurser för de som är flygrädda.

    Mvh David – Fritidsresor