Nu blir mobilen en plånbok

Google har långt gångna planer på att bygga en mobil betalningslösning kring sitt operativsystem Android. Tillsammans med bland annat Citigroup och Mastercard ska sökjätten göra det möjligt att betala med mobiltelefonen.

Tekniken som används, NFC, finns bland annat inbyggt i Googles senaste referenstelefon för Androidplattformen Nexus S och stöd för mobila betalningar finns i den senaste versionen av operativsystemet.
Enligt Wall Street Journal väntas plattformen lanseras under 2011 och enligt tidningens källor ska Google inte vara intresserade av att ta en egen del av transaktionsavgifterna för varje köp som görs. Målsättningen ska istället vara att utnyttja den extra informationen om konsumenterna för att erbjuda bättre tjänster till annonsörer. Framförallt handlar det då om mindre företag och mer lokala tjänster, en marknad som blivit väldigt het bland internetföretag. Bland annat ska e-handelsjätten Amazon ha investerat 175 miljoner dollar i Grouponutmanaren Living Social och Facebook har sin motsvarighet i Facebook Deals, som väntas rulla ut i fler städer under våren.

Med tillgång till en mobil betalningslösning skulle Google till exempel kunna visa exakt hur många verkliga köp som en annons leder till, samt vilka grupper den varit framgångsrik i. En mobil betalningslösning skulle också kunna användas som en komponent i en satsning liknande den som Groupon haft stora framgångar med. I slutet av förra året misslyckades Google med ett försök att köpa det sociala shoppingföretaget, trots att budet ryktas varit på omkring 6 miljarder dollar.
Till en början är projektet främst riktat mot den amerikanska marknaden, men enligt tidningens källor kan det bli fråga om att ta in fler kortutgivare längre fram och även expandera.

Det ser ut att kunna bli något av en kapplöpning om mobila betalningar. Samsung och Nokia har haft telefoner med NFC-tekniken i många år, Research In Motion har sagt att tekniken kommer i framtida Blackberrytelefoner och envisa rykten talar om att Apple kommer att bygga ett liknande stöd i nästa Iphone som väntas presenteras i sommar. Det finns också ett antal branschsammanslutningar i mobiloperatörsvärlden som arbetar för att främja utvecklingen av den här typen av betalningslösningar.

Källa: SvD, 28 mars 2011

Comments are closed.