Upp och nervända världen vädermässigt

Svåra översvämningar i Thailand har dödat 11 personer och gjort tusentals turister strandsatta på populära semesteröar som Koh Samui och Koh Tao.
Trots att mars vanligtvis är en av landets varmaste månader har regnet fullkomligt öst ner i en hel vecka, och mer regn är att vänta enligt väderprognoser.

Nu arbetar militären för att hjälpa de som strandats när flyg och färjor ställts in och myndigheter varnar för eventuella jordskred.
Tusentals svenska turister har drabbats av det dåliga vädret i Thailand.
“Vi har 950 gäster i södra Thailand som på olika sätt berörts av regnet. På onsdagen skulle 17 kunder lämna Koh Samui men de kommer inte i väg eftersom det varken går flyg eller båtar just nu”, säger Kajsa Moström, informationschef vid Apolloresor, till TT.

På den hårdast drabbade ön Koh Samui har Apollo 32 svenska gäster.
Enligt Kajsa Moström har det regnat på de flesta turistorterna i södra Thailand och många är besvikna över det dåliga vädret. På vissa hotell har också elektriciteten slagits ut.
Fritidsresor har omkring 3 500 gäster i Krabi och Phuket.
“Ingen har blivit strandsatt. Flygplatserna i Krabi och Phuket är öppna”, säger Marie Malmros, informatör hos Fritidsresor.
En grupp turister som skulle landa i Krabi natten till onsdagen flögs i stället till Phuket eftersom en väg var avstängd på grund av regnet.
Vingresor har 3 700 gäster i södra Thailand.
“Vi har haft några gäster som tvingats byta hotell i Krabi eftersom det regnat in men läget är ändå under kontroll. Vägar och flyg fungerar. 650 av våra gäster reser hem i dag”, säger Charlotte Hallencreutz vid Vingresor.
Fem av bolagets kunder befinner sig på en av de värst drabbade öarna, Koh Tao, men mår bra.
Runt 13.000 semesterfirare är strandade bara på Koh Samui, enligt öns turistorgan, som varnade för att tillgången till mat och bränsle kan börja tryta inom de närmaste dagarna om regnet fortsätter att falla.
“Vi råder turister att stanna på sina hotell och att inte ta sig till flygplatsen förrän situationen återgår till det normala”, sa Bannasat Ruangjan.
Regeringen har skickat sitt enda hangarfartyg för att evakuera ett tusental personer som strandats på ön Koh Tao. Även på populära Koh Phangan beräknas runt 1 000 personer vara fast.
Totalt har 80 distrikt i åtta provinser förklarats som katastrofområden av Thailands krismyndighet.

Källa: DN, 31 mars 2011

Comments are closed.