Fotboll är ingen mänsklig rättighet

På det aktuella temat “fotbollshuligani” kan jag varmt rekommendera den här utmärkta insändaren på DIs debattsida den 27 april:

Jag och min 13-årige son var nyligen på på legendariska Anfield Road i Liverpool. Vi såg topplagen Liverpool mot Manchester City. Arenan var utsåld och fansen laddade i god tid.

Man skulle kunna befara bråk med massiva polisinsatser men av detta fanns inget. Inga föremål slängdes in på plan, inga fyrverkerier, inga staket eller andra hinder – inte ens verbala angrepp på motståndarlaget.

Från svensk horisont låter detta som en utopi. Fler och fler matcher kräver enorma polisinsatser med ­skadegörelse och andra ­ordnings­­störningar mer som regel än undantag. Säkerhetsarbetet kostar såväl samhället som klubbarna miljontals kronor varje år. Dessutom har klubbarna i praktiken strikt ansvar för alla incidenter, vilket resulterar i dryga böter till Fotbollförbundet.

Huliganerna finner ständigt vägar att kringgå det ineffektiva regelsystemet, exempelvis genom att skylla på varandra och dölja sina identiteter, gömma pyroteknik på arenan ­eller utnyttja minderåriga som redskap.

Läs hela insändaren här

Comments are closed.