Kina villigt att rädda Europa

Jag har tidigare belyst problemet med de underfinansierade amerikanska delstaterna. För att överbrygga budgetproblem sker en löpande lånefinansiering. En stor del av denna upplåning sker via kinesiska banker. Nu är samma sak på väg att ske i Europa // Johan :

Under ett besök i Storbritannien sa den kinesiska statsministern att hans avsikt är att hålla fast vid ett kinesiskt handelsöverskott. Han sa att han ville ha en balanserad och hållbar tillväxt inom handeln.

Europeiska länder som har svårt att få lån kommer också kunna få hjälp av Kina. Enligt NRK, Norsk publik service lånade Development bank och China Export-Import Bank ut minst 110 miljarder dollar eller drygt 700 miljarder kronor under 2009 och 2010.

Dagen innan var Wen Jiabao i Ungern. Där meddelade han att Kina kommer att köpa ungerska statsobligationer för att öka landets kreditgräns.

I söndags upprepade han att han är beredd att köpa statsobligationer även i andra länder i det krisdrabbade euroområdet. Hur mycket pengar det handlade om ville inte Wen Jaibo säga.

I dag är Wen Jiabao i Berlin och han avslutar sin resa i Europa på tisdag kväll.

Källa: Affärsvärlden, 27 juni 2011

Comments are closed.