Kommer Google att knäcka Facebook?

Vi har sett det förut! När man blir för stor vänder vinden. jag minns hur det var redan på åttiotalet då Spendrups tog massiva marknadsandelar av Pripps på bara ett par år. Huvudskälet var helt enkelt att Pripps blivit för stora.
Allt fler är kristiska till facebook. Jag träffade för några månader sedan en VD som själv testat Facebooks objektivitet. Han satta upp en engelskspråkig grupp med ett FB-kritiskt budskap. På 30 minuter hade han / gruppen 400 “vänner”. Sedan hände ingenting. En månad senare hade gruppen fortfarande exakt 400 medlemmar. Han tolkade detta (vilket även jag gör) som att Facebook helt enkelt blockerade hans kritiska grupp. Själv blev jag utsatt för Facebooks censur i samband med att jag publicerade bilder från förra årets Stockholm Pride Parade (i stort sett samma bilder som DN presenterade sitt bildspel dagen efter paranden).
Facebook är idag så stora och så dominerande att det enda som skulle kunna skaka om dem rejält är att det börjar smyga sig in en allmän uppfattning om att man helt enkelt blivit “för stora” och för arroganta.
Och om någon har muskeln att utmana så är det Google. Å andra sidan är de ju lika stora inom sin nisch …
Det här blir spännande att följa.

Hälsningar från ett stekhett Bangkok där jag strax skall starta ett Executive Coaching möte med en VD. // Johan

Så är den till slut presenterad, Googles nya tjänst som ska utmana Facebook. Ryktet har florerat under lång tid, men nu har sökjätten visat upp Google+ för första gången.

Än så länge bara tillgänglig för inbjudna användare, så någon möjlighet att skaffa en egen uppfattning av hur den fungerar har jag inte haft. Men av blogginlägget hos Google att döma kommer tjänsten inte erbjuda några fundamentala nyheter i jämförelse med Facebook.

Google har lagt mycket kraft på det faktum att vi människor ingår i olika umgängeskretsar. Vi har våra kollegor, vi har vår familj, vi har våra gamla barndomsvänner. Alla är personer vi vill hålla kontakten med, men utan att de för den sakens skull får veta exakt samma saker om oss. På Facebook finns möjligheten att dela in vänner i olika listor. Med funktionen Circles ser Google+ ut att göra det hela enklare och mer användarvänligt.

Andra funktioner är Hangouts, videosamtal där flera personer kan delta samtidigt, och Huddle, en slags gruppchatt för utvalda vänner. Och allt givetvis tillgängligt från både dator och mobiltelefon.

Om det här räcker i konkurrensen med Twitter och Facebook? För tidigt att säga, men det ska bli spännande att följa. Googles förra försök vad gäller sociala tjänster, Google Buzz, föll ju inte så väl ut.

Källa: DN, 30 juni 2011

Följande publicerades i DI den 13 maj:
Nätverkssajten Facebook har tvingats medge att den anlitat pr-firman Burston-Marsteller för att väcka debatt kring påstådda integritetsintrång från internetrivalen Googles sida.

Firman kontaktade en rad medier och manade dem att titta närmare på hur användare av Googles epost Gmail kan få information om vänner och vänners vänner – information som bland annat hämtats från Facebook.

Facebook erkänner, men förnekar att det rör sig om en förtalskampanj.

Comments are closed.