Trött på att förlora mot kompisarna?

Varje dag betalar omkring tusen svenskar sju kronor för ett fuskprogram. En app som gör det lättare att vinna i det populära mobilspelet Wordfeud toppar just nu nedladdnings-listorna – till skaparens stora överraskning.

Tjugoårige Tobias Claesson var trött på att alltid förlora mot sina kompisar i Wordfeud, mobilspelet som går ut på att lägga ut bokstavsbrickor på en Alfapetliknande spelplan. Han var helt enkelt inte lika bra som de andra på ord. Men å andra sidan var han bra på något annat: app-programmering. Det tog honom mindre än en vecka att sno ihop en mobilapplikation som hjälpte honom att slå kompisarna.

– Det var något jag själv behövde. Jag gillar att vinna, berättar Tobias Claesson.

Han går andra året på civilingenjörsutbildningen i Lund och skapade sin app Word finder på fritiden. Det var inte svårt, kanske en dags effektivt arbete, uppskattar han. Och det var inte bara han själv som var intresserad av lite fuskhjälp i Wordfeud. Appen, som kostar sju kronor, toppar just nu listan över mest nedladdade betalprogram i Itunes Store, vilket innebär att ungefär tusen svenskar köper den varje dag.

– Jag visste att det var många som spelade Wordfeud och att det är många som vill vinna, men jag hade inte alls väntat mig att den skulle ta sig in på topplistan. En dag råkade jag se att den var på plats 86 och blev väldigt chockad. Sedan klättrade den snabbt uppåt.

Programmet är enkelt. Spelaren fyller i sina bokstavsbrickor och får förslag på möjliga ord. Man kan tycka att det borde ta bort lite av spelets spänning, men Tobias Claesson skrattar bara när jag frågar.

– Utan den vinner jag inte! Mina vänner tycker väl inte att jag har rätt att skryta när jag vinner med hjälp av appen, men å andra sidan är jag ingen utmaning utan appen, så de går med på att fortsätta spela ändå.

Fusk förekommer överallt. I sporten, i skolan, i bolagsstyrelser och i forskningsvärlden. I de flesta fall kan man lätt se vad målet är: pengar, högre betyg eller uppfyllande av förväntningar. Men vad driver
egentligen så många att fuska i ett banalt ordspel? Robert Östling är nationalekonom på Stockholms universitet och har bland annat forskat om spelteori. Och han vänder på frågan.

– Det intressanta är kanske vad som driver folk att inte fuska! Spelteori utgår från att folk är rationella och själviska och vill vinna till varje pris. Sedan finns det normer som säger att man inte ska fuska, moraliska föreställningar där fusk är kopplat till en väldig skam.

Källa: DN, 25 september 2011
Läs hela artikeln här

One Response to “Trött på att förlora mot kompisarna?”

  1. Mange Says:

    Den appen är ju tillbakadragen nu pga rättighetstrubbel, kör istället Wordfraud – hehe, sjukt bra app……!! Blir så mycke grymmare på ord efter att ha använt den ett tag, så det är faktiskt inte omoraliskt att använda Wordfraud som fusk så länge man använder på rätt sätt. dessutom fuskar ja bara mot vissa personer, moahaha. Inte dom närmaste polarna.