Steve Jobs 10 steg till framgång

Förena konst och vetenskap, var inte rädd för att misslyckas och använd inte fokusgrupper. Det är några av sakerna vi har att lära från Apple-ikonen Steve Jobs, skriver tidningen Forbes.

Det är snart en månad sedan det blev känt att Applegrundaren Steve Jobs lämnar vd-posten efter 14 år. Aktien dök på beskedet, även om det var väntat att den svårt sjuke Steve Jobs var på väg att lämna rodret.
Den stora frågan är hur det nu ska gå för Apple, som nyligen blev världens högst värderade börsbolag, utan den visionära vd som bolaget har varit så förknippat med.

Tidningen Forbes listar tio lärdomar från Steve Jobs sätt att arbeta. Bland annat pekar tidningen på vikten av att arbeta hårt, inte ge upp bara för att enstaka produkter floppar och att omge sig med de bästa. Dessutom råder han företag att kombinera konst och teknik, strunta i fokusgrupper och att som entreprenör lyssna till sin inre röst.

Steve Jobs, känd för att lägga sig i alla detaljer i utvecklingen av Apples produkter, står bakom succéer som musikspelaren Ipod, mobiltelefonen Iphone och läsplattan Ipad. Produkterna och bolagets frammarsch har förändrat musik-, mobil- och persondatormarknaden och har satt hård press på konkurrenterna.
Apples nye vd Tim Cook, som liksom Steve Jobs är känd för att arbeta hårt och klä sig i jeans och svart tröja, måste nu visa att telefon- och datajätten kan behålla sin uppfinningsrikedom framöver utan sin legendariske ledare. Vissa analytiker har pekat på att Apple har många produktlanseringar på gång under de närmsta åren, och att Steve Jobs finns kvar i kulisserna ett tag till.

“Tim Cook är bra och kommer inte att köra ner Apple i källaren, men han är ingen visionär som Jobs. Jobs är en ikon”, sa Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission till TT i samband med beskedet om Steve Jobs avgång.

Här är Forbes lärdomar från Steve Jobs:

1. De mest varaktiga innovationerna kombinerar konst och vetenskap
Det team på Apple som ursprungligen tog fram Macintosh hade en bakgrund inom antropologi, konst, historia och poesi, vilket gav produkterna deras utseende och känsla, skriver Forbes.

2. Framtiden skapas inte genom fokusgrupper
Dagens konsumenter vet inte alltid vad de vill ha, särskilt inte om det är något som de aldrig har sett, hört eller känt förut, enligt Steve Jobs.

3. Var inte rädd för att misslyckas
Steve Jobs tvingades bort från Apple 1985 efter en intern maktkamp och blev till offentligt åtlöje, men det fick inte Steve Jobs att dra sig undan skriver Forbes. Istället fortsatte han att arbeta och följa sin passion. “Låt inte ljudet av andras åsikter överrösta din egen inre röst”, har Steve Jobs sagt.

4. Du kan inte knyta ihop trådarna framåt, bara bakåt
Hur mycket vi än försöker planera, är det alltid något med livet som är helt oförutsägbart. Det som ser ut som ett nederlag i stunden, kan vara fröet till framgång senare i livet. Lita på att trådarna knyts i hop i framtiden – det är en del av planen.

5. Lyssna till din inre röst som säger om du är på rätt spår eller inte
Steve Jobs har en inre röst som sa att han ville bygga datorer. Oavsett vad din inre röst är, om det handlar om att säga upp dig eller att flytta till Kina, var smart och lyssna till den, skriver Forbes.

6. Förvänta dig mycket av dig själv och av andra
Steve Jobs är känd för att vara både perfektionist och mycket kontrollerande. Han vill ha ut det bästa både av sig själv och av dem som jobbar för honom, skriver Forbes. Och han lyckas attrahera stora talanger. Enligt Forbes beror det på att A-spelare anställer A-plusspelare eftersom de vill få bästa möjliga resultat.

7. Bry dig inte om att ha rätt. Bry dig om att lyckas
Detta uttryck använde sig Steve Jobs av när han hade avskedats från Apple. Om du måste stjäla andras stora idéer för att göra dina egna bättre, så gör det. Du kan inte hålla fast vid din vision av hur en produkt ska bli till den grad att du glömmer hur verkligheten ser ut.

8. Omge dig med de mest talangfulla människorna
Det är ett missförstånd att Apple är Steve Jobs. I själva verket har han sett till att omge sig med talanger, däribland marknadschefen Philip Schiller, designchefen Jonathan Ive och nye vd:n Tim Cook skriver Forbes.

9. Förbli hungrig, förbli naiv
Uttrycket hämtade Jobs från “The whole earth catalog”, en slags Google i tryckt form som var Steve Jobs bibel i unga år på 1960-talet. Det är ett uttryck Steve Jobs försökt att leva efter själv.

10. Allting är möjligt genom hårt arbete, beslutsamhet och en känsla av vision
När Steve Jobs kom tillbaka till Apple i mitten på 1990-talet, var bolaget veckor ifrån en konkurs. Allting är möjligt för den som följer de enkla lärdomarna ovan, skriver tidningen.

(Listan hämtad från Forbes)
Källa: DI, 25 september 2011

One Response to “Steve Jobs 10 steg till framgång”

 1. Micke Darmell Says:

  Hej Johan!
  Intressant, det stöder min tes att mötesindustrin gör fel genom att alltid frågar kunderna vad de vill ha. Hur ska kunden veta? Vi behöver ett Apple inom mötesindustrin. Scandic, Choice eller Svenska Möten?! Vem tar fanan och leder utvecklingen?

  Vem blir först att sluta bygga mötesrum som på 50-talet? Vem blir först med att bygga mötesrum som bidrar med att öka effekten av mötena?
  Så länge de frågar kunden kommer de att prata om mat och teknik.

  Bra blogg!
  stay gr8
  Micke, mötesevangelist