Tre vägar till ett jobb i en ny värld

Det är en tuff och helt ny jobbmarknad där ute och det krävs nya knep för att knipa jobben, konstaterar Harvard Business Review som samlar tips från sina olika experter i en specialserie. Här är några av dem:

1. Håll igång i mellan jobben
Även om arbetsgivarna i en färsk undersökning från Careerbuilder säger sig ha blivit mer förlåtande när det gäller en längre tids arbetslöshet (85 procent svarar ja), så säger de också att det krävs något extra för att välja den som varit utanför arbetsmarknaden ett tag.
Vad ser då bäst ut på cv:t? 79 procent av arbetsgivarna tycker att en tillfällig anställning är en bra grej- en sådan kan ju också leda till ett fast jobb. 61 procent tror på vidareutbildning, 60 procent på volontärarbete. Färre ser starta eget (28 procent) eller starta en blogg (11 procent) som det som skulle få dem att gå vidare med en kandidat. Om inget av ovan funkar råder Brent Rasmussen, Nordamerika-chef för Carreerbuilder, till följande, som hans efterforskningar visar är underutnyttjat: 1) Hör du inte något efter att ha skickat in ditt cv, följ upp. 2) Skaffa dig bra koll på verksamheten och kom gärna med nya konkreta idéer på vad de kan förändra.

2. Visa att du är speciell på pappret…
Samtidigt som en tredjedel av världens arbetsgivare har problem att hitta rätt folk så anger en lika stor andel bristande erfarenhet som skäl till varför de inte hittar nytt jobb, skriver Tammy Johns, vice vd på Manpower Group. I dagens karriärklimat är det viktigare än någonsin att känna sina styrkor och svagheter, menar hon, och ta reda på var man vill vara på väg – och därmed också hjälpa arbetsgivare se att man faktiskt kan vara rätt för jobbet, trots att de tror att de söker en annan profil.
Ingen sitter helt säkert när allt fler arbetsuppgifter outsourcas eller automatiseras. Richard McDermott, vd för McDermott Consulting menar att det inte räcker med att vässa sin kompetens. Man måste göra något för att skilja ut sig: * Bli superexpert inom en viss del av ditt område. * Bli själv konsult. * Ta inte ett jobb under din nivå.* Hitta en ny marknadsnisch där din expertis behövs.

3. …och var alltid redo på internet
Jobbsökandet sker inte längre bara när man aktivt söker ett nytt jobb. Våra profiler är ständigt tillgängliga.
Ett flertal studier visar att över 75 procent av arbetsgivare aktivt kollar kandidater på internet. Och de gräver allt djupare. Det skriver Michael Fertik, grundare av Reputation.com. Fler använder sig av datoriserade processer där kandidaterna sorteras in olika fack utifrån all möjlig tillgänglig information. Dyker du inte upp i rätt kategorier kommer du aldrig att hittas, menar han. Så det gäller att 1) Se till att din internetidentitet matchar din riktiga person. 2) Att du dyker upp på rätt sökord 3) Öka din trovärdighet inom de områden som är viktigast för den position du söker. 4) Försök få bort sådant som kan sänka dina chanser. Dorie Clark, konsult inom personliga varumärken, menar att man måste tänka som en politiker idag- jobbsökandet är en pågående kampanj där du och din profil måste hållas på rätt kurs och synas på rätt ställen.

Källa: SvD.se, Sara Lomberg, april 2012
Länk till artikeln på Svd.se

Comments are closed.