Svensk VD stressad – trots all semester

Efter sportlov kommer påsklov och sen rinner det på med röda dagar och klämdagar under den svenska våren. Och om en dryg månad börjar en lång härlig semester.

Svenska företagsledare tar i snitt 23 dagars semester på ett år, enligt en undersökning från revisions- och konsultbolaget Grant Thornton. Därmed ligger de nästan i topp i världen. Bara ryssarna och danskarna tar fler dagar. Men samtidigt är de svenska vd:arna också bland de mest stressade.
En av fem uppger sig ha varit mycket eller extremt stressade under den senaste månaden. Bara 15 procent tycker att semestern minskar stressen.

Peter Bodin, Sverige-vd på Grant Thornton, tror att problemet för de allt fler företagsledare som jobbar internationellt är just att inga andra har så mycket semester.
– Vi har helgdagar här men samtidigt fortgår världen. Och juli är en tuff månad att vara ledig på om man jobbar internationellt. Det rasar in mejl från alla andra som har kort semester i augusti och vill rensa skrivborden innan dess.

Själv har han två barn och haft vd-rollen på konsultbolaget i tio år nu, rätt genom småbarnsåren. På typiskt svenskt sätt har han inte missat ett sportlov, bytt kostymen mot träningsoverall för att hinna till pojklagsträningen, hämtat och lämnat på dagis och gått på utvecklingssamtal klockan 14.
– Prioriteringarna är tydligare i de flesta andra länder. Där får familjen och omgivningen respektera att en företagsledare jobbar hårt och mycket. Det är en del av livsstilen i till exempel USA. Och har man så tydligt fokus på jobbet så minskar så klart stressituationen där.

Peter Bodin är också styrelseordförande i Grant Thornton International. Som alla andra med många internationella kontakter berättar han hur kollegor i andra länder reagerar med ”lite utropstecken” kring de många semesterdagarna och undrar hur svenska vd:ar hinner med sina jobb.
Han tycker att det är svårt att ta upp en djupare diskussion om frågan, menar att det skulle kännas som att man ifrågasätter deras livsval. Han ser precis samma sak bland kvinnor och män, ”även om de manliga cheferna förstås är många fler.”

Han tror, trots den stress det orsakar, att svenska företagsledares försök till balans är det mest sunda och att det även ger energi i vd-rollen. Däremot tror han inte att det kommer att hålla i längden att ta så mycket ledigt. I Kina, med världens näst största och snabbt växande ekonomi, tar företagsledarna fem dagars semester.
– Vi kommer behöva jobba hårdare och mer. Den mer positiva synen är att när det blir fler tjänsteföretag kommer fler tvingas inse vikten av att medarbetarna mår bra, är engagerade och fulla av energi. Den trenden känns starkt internationellt.

Danskarna stressar inte upp sig, vad ligger bakom det tror du?
– De har generellt en mycket mer yrkesorienterad kultur, mer amerikansk. Och om man ska vara lite elak har de nästan bara manliga chefer. De är duktiga på ledarskap, effektiva.

De svenska cheferna sticker också ut i hur man dämpar stressen. De flesta gör det, precis som globalt, genom träning och sport. Men som nummer två svarar 24 procent av de svenska vd:arna ”att delegera till andra”. Globalt kommer underhållning i hemmet på andra plats.

Det kan tolkas som att delegeringen kommer mer naturligt i andra länder, men i Sverige är det något företagsledare känner att de borde göra mer för att dra ner på stressen. Anki Udd, ledarskapsexpert inom organisationen Ledarna, säger att dagens slimmade organisationer gör det svårare för höga chefer att vara lediga på semestern. Det finns inte på samma sätt som förr någon att lämna över ansvaret till.

Hennes råd till företagsledare som inte kan släppa jobbet på semestern är att begränsa mejlkollandet till ett visst klockslag varje eller varannan dag.
– Jag avråder alla att vara uppkopplade hela tiden om man inte känner att det är absolut nödvändigt. Man måste också kunna släppa kontrollen och ha förtroende för sina medarbetare. Säga ‘visst ring mig, men bara om det är något extraordinärt.’

Läs mer: Svårare för män att koppla av på semestern

Källa: SvD.se, Sara Lomberg, 3 juni 2012
Länk

Comments are closed.