Företaget som inte haft en chef på 16 år

Trött på chefen? Spelbolaget Valve i Seattle har klarat sig utan chef sedan starten för 16 år sedan.

Företaget tillverkar datorspel som bland annat utvecklat Portal-spelen för Playstation, X-box och datorer. Sedan företaget startades på USA:s nordvästra kust för 16 år sedan har företaget inte haft någon chef, skriver Wall Street Journal.

Här bestämmer företagets 300 anställda vilka projekt det är värt att jobba med och rekryterar den personal som behövs. Vem som helst kan vara med och bestämma över vem som ska anställas. Ofta sker det gruppvis av dem som är involverade i projektet som kräver mer personal. På samma sätt beslutar arbetslaget om det är någon som inte funkar i gruppen och därför måste sluta. Ofta faller det sig naturligt att någon i gruppen tar över ledarskapet för just det projekt det handlar om.

”Om ingen vill leda är det ofta ett tecken på att projektet inte är värt att fullfölja”, säger Greg Coomer som jobbat på Valve i 16 år.

De anställda förfogar själva över sin arbetstid och varje person har ett skrivbord på hjul som lätt kan flyttas runt för att jobba i nya grupper efter behov.

På Valve, finns ingen befordran – bara nya projekt. När det kommer till lönesättning får medarbetarna ranka varandras arbetsinsats. Den som tillför mest värde till företaget förtjänar högre lön och man får inte rösta på sig själv, enligt WSJ.com.

Försvarare av likartade icke-hierarkiska system anser att anställda blir mer motiverade och flexibla även om det kan ta längre tid att fatta beslut och anställa, skriver WSJ.com. För att det chefslösa systemet ska fungera krävs det att personerna som rekryteras är motiverade och högpresterande. Systemets kritiker påpekar att det gör det svårare att ha koll på och bli av med personer som underpresterar när det inte finns någon ansvarig chef.

Källa: DN.se, 25 juni 2012
Läs artikeln på DN.se här

Comments are closed.