Kundservice i Sverige!

Va f-n! Ska skicka ett fax och linjen är helt död! Ringer Telia. De lovar att skicka en tekniker tre dagar senare. “Han kommer före kl. 12.00”. Det betyder att jag blir upplåst en hel förmiddag, men vad kan man annars göra?

Väntade igår till 12.30 utan att den utlovade teknikern dyker upp. Ringer Telia igen och får beskedet att “då måste han ha missat tiden”. Man lovar nu att han skall komma efter 18.00. Väntar igen. Denna gång till niotiden då matchen EM-semifinalmatchen mellan Tyskland – Italien ska börja. Ingen tekniker och inte heller något samtal!

Ringer Telia igen i morse. “Oj oj oj, det var inte bra”. Det kan jag hålla med om! Man lovar att teknikern skall komma inom en timme. Döm av min förvåning, för bara en dryg timme senare är teknikern plats.

Efter ett besök på någon central nära mitt kontor återkommer han och meddelar att det nu är fixat. “Vad var felet” undrar jag. “Trasig ledning” Jo det kan jag förstå, det var väl därför linjem var död, men vad mer exakt var trasigt. “Jo du, det kan vara mycket som går sönder i en ledning”. OK, jag förstår. Eller troligen inte.

Så frågar han plötsligt om hemtelefonen fungerar. Jag berättar att det är ett tag sedan vi använde den. Det är ju mest mobiltelefoner numera. Varför undrar han detta tro? “Jo, den ledningen är också trasig”. Men om den är trasig, varför frågar han då? ” Ville bara kolla” svarar han.

“Men du fixade väl den då när du var på plats och såg att den var trasig, eller hur”? Nej, det kunde han inte göra. Jag förstår inte. Ledningarna sitter tydligen precis bredvid varandra i den central han besökt och bägge är trasiga. Den ena går till mitt hemkontor och den andra hem. Om bägge är trasiga, varför då inte laga bägge samtidigt när han ju ser att de är trasiga både två? “Det går inte,, svarar han.

Jag förstår nu ännu mindre än tidigare! Men han förklarar snabbt att han måste ha en felanmälan. “OK, då får du den av mig nu på en gång” svarar jag. Men icke! Så lätt är det inte! Jag måste ringa in till Telia, knappa mig fram till rätt val., sitta i en telefonkö och vänta, göra en felanmälan, få ett felanmälansnummer, ringa ett annat nummer, ange felanmälansnummret och boka en tid med en tekniker (han som just nu står vid den trasiga ledningen) och boka en tid som teknikern sedan (om jag har tur) kommer att passa.

Är det effektivitet a la Telia 2012? Är detta kundservice i Sverige 2012?

2 Responses to “Kundservice i Sverige!”

  1. Peter Says:

    Telia är proffsiga på event och säljsidan, men vad gäller paketering och service är det rena katastrofen. Där finns det gamla statliga kvar. När Telia gick in på börsen hade det varit bättre att staten tog hand om kopparen och Telia fick konkurrera på samma vilkor som alla andra om kunderna… Nu blir det helt galet! I beskrivningen är det dessutom en process Nisse som bestämt hur rutinen skall vara, och attans den som går utanför. Då funkar inte processen och vi kan inte mäta resultatet, men kunden får lida! Vad är bäst?

  2. Christina Lindström Says:

    Jag fick en påminnelse av en Telia-faktura förra sommaren. Bor utomlands mer har telefon på mitt torp i Sverige och telefonräkningarna skickas till mig i utlandet. Förmodade att jag hade missat en faktura och betalade när jag fick påminnelsen. Några månader senare fick jag ett brev från Telia som informerade mig om att jag hade betalat samma faktura 2 gånger. Jag bad dem då att helt enkelt föra över pengarna de var skyldig mig till mitt svenska konto. Det gick inte. I stället fick jag skickat till mig en slags “kredit-avi”, en summa som jag kunde hämta ut i vissa kiosker i Sverige, giltig 2 eller 3 månader, avgift vid utbetalning i cash. Jag skrev ett brev till Telia och informerade dem om att jag inte skulle till Sverige de kommande 3 månader och att de helt enkelt skulle överföra summan de var skyldiga eller göra avdrag på nästa faktura. Detta hände 2011. Har aldrig fått svar och aldrig sett röken av pengarna. Jag skriver till dem då och då……