Miles Davis, jazz och ledarskap

Vad Miles Davis kan lära dig om ledarskap?

Vad gör bra ledare? De im­­proviserar. De är påhittiga och tar risker, utan att vara tvärsäkra på hur det ska gå. De förhandlar med sina medar­betare och ser framåt i stället för att älta misstag. De skulle, med andra ord, kunna bli grymma jazzmusiker.

I nya boken Yes to the mess beskriver jazzpianisten och ledarskapsforskaren Frank J. Barrett hur jazzigt fritänkande gör dig till en bättre chef.

1. Experimentera. Vägra vara försiktig i ditt beslutsfattande. Våga testa och tänk att du lär dig i farten. Upptäckarlust framför allt!

2. Lyssna. Jazzmusiker tänker nytt men utgår från det som sitter i ryggmärgen. För att lyckas i framtiden gäller det att vara öppen för dina medarbetares erfarenheter och kunskaper. Allting handlar om att lyssna.

3. Uppmuntra solon. I jazz­band får alla medlemmar spela ett solo då och då. Låt alla medarbetare skina själva – utan att bli avbrutna – och låt dem agera på solokvist så ofta det går.

4. Provocera fram nya färdigheter. Miles Davis hade en fantastisk förmåga att upp­­täcka nya talanger hos sina medmusiker – och krävde att de bröt sig loss från gamla tankesätt. Chefer som vågar rasera medarbetarnas komfortzoner kan förvänta sig kompetensutveckling utan dess like.

Källa: Chef.se, oktober 2012
Länk till artikeln på Chef.se
Läs mer på Chef.se här

Comments are closed.