Beröm från chefen är viktigt, men ännu mer motiverande är …

Kollegerna motiverar mer än chefen. Positiv feedback från chefen i all ära, men det är beröm från kollegorna som motiverar mest. Det visar en studie från Linköpings universitet, där forskarna undersökt motivationen hos anställda inom vård och omsorg.
”Kollegor som ger varandra beröm, återkoppling och tips hur man testar olika arbetssätt och löser uppgifter, visade sig ha större betydelse på längre sikt än återkoppling från chefen”, säger en av forskarna, Tomas Jungert, till tidningen Arbetsliv. Och lönen då? Jo då, högre lön skapade också engagemang enligt studien – men bara kortsiktigt.

Källa: svd.se, oktober 2012
Länk
Vill du veta mer om hur detta fungerar på er arbetsplats – kontakta 3S här

One Response to “Beröm från chefen är viktigt, men ännu mer motiverande är …”

 1. Micke Darmell Says:

  Hej!
  Här kommer ett tips som förändrar feedbackkulturen bara på sex månader. Avsluta varje möte ni har på arbetet med
  1. Vad gjorde vi bra?
  2. Vad kunde vi gjort bättre?
  3. Hur gör vi det nästa gång?

  Efter ca en månad har det blivit en kultur där alla är trygga med frågeställningarna. Efter 3-6 månader så lyfter man ut denna feedback utanför mötesrummet och efter sex månader är feedbackkulturen värd sitt namn. Det finns en enorm kraft i detta.

  Min övertygelse är att det går mycket snabbare att implementera detta i möteskulturen som verktyg istället för genom ledarskapet. Då blir det mer personligt och beroende på förändrings(o)vilja hos ledaren. Det blir betydligt mer “ofarligt” att sätta upp en spelregel tillsammans som säger att vi skall avsluta varje möte med frågorna ovan!