Vilka är VD:arnas idoler?

Vad har Winston Churcill och Steve Jobs gemensamt? Jo, de är de största idolerna för en viss yrkesgrupp.

När 1 400 vd:ar över hela världen svarar på vilka ledare de beundrar mest toppas listan av den tidigare brittiske premiärministern Winston Churchill. Han följs av den före detta Apple-ledaren Steve Jobs som alltså hamnar på andra plats före Indiens självständighetskämpe Mahatma Gandhi. Detta framkommer i en global undersökning från konsultbolaget PwC.

I undersökningen går det också att se att det är vissa typer av ledare som förekommer mer än andra. Enligt PwC är det vanligt med figurer som går att betrakta som ”krigare” på listan, exempelvis Napoleon och Alexander den store.

PwC menar också att det finns personer som går att klassificera som ”reformister” och här nämner man Jack Welch, tidigare legendarisk chef för det amerikanska megakonglomeratet General Electric.

En annan typ av idoler hos de globala chefer går att hitta bland ledare som lyckats skapa entusiasm hos en stor del av befolkningen. I denna grupp ingår exempelvis Mahatma Gandhi och Nelson Mandela.
I undersökningen nämns totalt 15 kvinnor, enligt PwC. Några av dessa är Angela Merkel, Moder Teresa och drottning Elizabeth I. Den enda som kvalar in på tio i topp-listan är dock den nyss bortgångna före detta brittiska premiärministern Margaret Thatcher.

Källa: SvD Näringsliv, Karriär, april 2013
Länk

Comments are closed.