Surfa snabbt! Mobilen mer avgörande än val av operatör!

Vill du surfa snabbt är det viktigare att välja rätt mobil än rätt operatör. Läs Hans Arbams intressanta artikel i DN här nedan eller via länken längst ner på sidan:

En bra mobiltelefon kan vara 15 gånger bättre att surfa med än en långsammare modell, visar den första stora jämförelsen mellan smarta telefoner i Sverige. ”Det är mer avgörande vad du väljer för telefon än för operatör för att få en bra uppkoppling”, säger Rickard Dahlstrand på Bredbandskollen.

DN har tidigare avslöjat att smarta telefoner i snitt är 20 procent sämre att ringa med än de äldre mobiltelefonerna. Nu kan vi, med statistik från Bredbandskollen, berätta hur snabba de 50 vanligaste smarta telefonerna är att surfa med.
– Vi kan visa att det finns stora skillnader i hastighet mellan olika smarta mobiler, säger Rickard Dahlstrand, ansvarig för Bredbandskollen på .SE (Stiftelsen för Internet-infrastruktur).

Sammanställningen baseras på närmare 1,2 miljoner tester som svenska användare gjort med Bredbandskollens appar för Iphone och Android-telefoner mellan januari och april 2013.
– Det är stor skillnad på att göra tester i verkligheten. Telefoner kan ha fenomenala värden i labbmiljö, men betydligt sämre när man faktiskt använder den, säger Rickard Dahlstrand.

Resultatet visar på avsevärda skillnader mellan olika telefonmodeller. Den bästa telefonen är drygt femton gånger bättre än den sämsta.
Båda telefonerna råkar vara av märket Samsung.
– Till detta finns en logisk förklaring. De billigare telefonerna under tusenlappen stöder bara hastigheter upp till 7,2 Mbit/s och operatörerna har abonnemang med många olika hastigheter, säger Andreas Norberg, produktchef för mobiltelefoner i Norden på Samsung.

Som grafiken här intill visar är skillnaden i snitthastighet mellan 3G- och 4G-telefonerna mycket stor. Samtliga 13 telefoner i topp på listan är 4G-telefoner.

Alla stora tillverkare utom Apple har modeller representerade bland de tio bästa telefonerna och surfplattorna.

Apples olika Iphonemodeller sprider ut sig över hela fältet vad gäller snitthastighet.
Iphone 3Gs ligger till och med i bottenskiktet.

Iphone 5, som med plats 13 placerar sig högst av telefonerna från Apple, är visserligen en 4G telefon, men bolaget har inte valt att anpassa telefonen för de svenska 4G-näten.
– Jag skulle bli mycket förvånad om inte Apple fixar en Iphone som är anpassad för de svenska 4G-frekvenserna senast detta år, för då hamnar de långt efter sina konkurrenter, säger Rickard Dahlstrand.

DN har utan resultat sökt Apple i Sverige för en kommentar.

En snabb koll på Prisjakt.se visar att telefonerna i toppskiktet kostar från ungefär 3 500 kronor och uppåt. En av de billigare telefonerna i sammanställningen kan man just nu köpa för cirka 499 kronor. Generellt kan man säga att du får det som du betalar för, men som konsument är det svårt att få reda på vilken prestanda för datatrafik de olika telefonmodellerna har.
– Visst, det är en utmaning för oss och butikerna. Båda måste bättra sig, säger Andreas Norberg på Samsung.

Och från butikshåll ser man gärna ett bättre underlag för att kunna informera sina kunder på ett bra sätt.
– Vi skulle välkomna att det blir enklare att jämföra både hårdvara och abonnemang, säger Jonny Malmlöf som är pr-chef hos mobiltelefonåterförsäljaren Phonehouse.
Svenska Post- och telestyrelsen och motsvarande regleringsmyndigheter i de övriga nordiska och baltiska länderna har nu vänt sig till EU-kommissionen för att få till stånd ett EU-gemensamt märkningssystem för mobiltelefonernas mottagaregenskaper.
– Som konsumenter har vi i dag svårt att göra ett informerat val av telefon med bra mottagaregenskaper. Detta val skulle underlättas om EU tog initiativ till en gemensam märkning, säger PTS generaldirektör Göran Marby.

Källa: DN.se, 4 juni 2013
Författare: Hans Arbam (hans.arbam@dn.se)
Länk
Hela listan på hur snabba olika mobiltelefoner är

Comments are closed.