Att skippa frukosten kan leda till en eller flera riskfaktorer …

… som fetma, högt blodtryck och kolesterol samt diabetes, vilket i sin tur kan leda till en hjärtattack senare i livet”, säger doktor Leah E. Cahill vid Harvard School of Public Health i Boston.

Hon är ledare för den amerikanska studien som undersökt matvanor och hälsa hos nära 27.000 män i åldrarna 45-82 under 16 års tid. Det visade sig att de som struntade i att äta frukost löpte en 27 procent större risk att drabbas av hjärtattack eller dö i hjärt-kärlsjukdom än de som åt ett morgonmål. Det ska dock poängteras att detta är en liten riskökning.

Det visade sig också att de som inte åt frukost oftare rökte, rörde sig mindre och drack mer alkohol, enligt studien som publiceras i tidskriften Circulation. Dessutom tog de oftast inte igen det missade målet senare under dagen.
Forskarna ger uppmaningen att se till att äta frukost och då vara noga med att den innehåller en blandning av hälsosamma produkter.
“Att till exempel hälla nötter och frukt över en skål fullkornsgröt är ett toppensätt att börja morgonen på”, säger Cahill.

Källa: TT, 24 juli 2013

Comments are closed.