Mobilberoende ny folksjukdom

Andelen svenskar med smarta telefoner växer snabbt. Enligt Kolmårdens behandlingshem hör allt fler som blivit beroende av mobilsurfande på sajter som Hemnet och Blocket av sig. Experter varnar nu för att mobilberoende är en ny folksjukdom.
Kolmårdens behandlingshem har i flera år tagit emot spelmissbrukare och folk som är köpberoende, ofta på nätet. En verksamhet som de var först med i Sverige.

Men den senaste tiden har allt fler samtal om ett annat beroende kommit in till hemmet. Det handlar om personer som säger att de är beroende av sina smarta telefoner, enligt Roger Thörn, föreståndare för behandlingshemmet.

Roger Thörn, Kolmordens behandlingshem för missbrukare.
– Vi får samtal från vuxna som fastnar med sin mobiltelefon. De är inne på Blocket och Tradera hela tiden, och många kvinnor är ständigt uppkopplade på Hemnet. Det är deras grej att kolla kåkar hela tiden och de måste ha hjälp för att sluta hålla i nallen hela tiden, säger Roger Thörn till SvD.
Han säger att de som ringer berättar att beroendet påverkar arbetet och deras relationer.

– De sitter på toaletten och smyger med telefonen precis som en missbrukare med sitt brännvin. De försöker sluta vara uppkopplade, men misslyckas, säger Roger Thörn.

Han tycker att mobiltelefonerna är “ett gissel”.
– Man håller på med appar, spelar eller köper via telefonen. Det är tillgängligheten som är det stora problemet. Det är ett otyg och ett stort orosmoment.

Det finns i nuläget ingen behandling för mobilberoende, men Roger Thörn säger att Kolmårdens behandlingshem har tänkt tanken att starta en sådan verksamhet på grund av alla samtal.

MobilFör dem som behandlas på Kolmårdens behandlingshem för andra problem blir vistelsen redan i dag en tur tillbaka i historien. Här är nämligen de smarta telefonerna förbjudna.
– Man får bara ha gamla vanliga telefoner här.

Tomas Danielsson, beteendevetare som fått epitetet “Stressdoktorn” efter många års erfarenhet av stressbehandling, ser att mobilmissbrukarna blir fler.
– Det här är absolut redan ett folkhälsoproblem, säger han till SvD.

– Många har problem med koncentration, sömnstörningar, muskelspänningar och de gnisslar tänderna i sömnen. Jag ser allvarligt på det här. Många kompetenta människor går sönder när aldrig får tid till paus och reflektion.

Bakgrunden till beroendet är människans starka drivkraft när det gäller nyfikenhet och bekräftelse, enligt Tomas Danielsson.
– Tack vare mobilen kan man både stilla sin nyfikenhet och bekräfta sig hela tiden. Då blir det som ett gift. Det finns inget slut.

Tomas Danielsson säger att han kommit i kontakt med många mobilberoende människor som inte pallar längre, som är för tillgängliga hela tiden.
– Vi måste bli lika smarta som våra telefoner, som stänger av sig när battteriet tar slut. Vi måste vara tillräckligt smarta och våga ta rast utan att känna skuld för att vi inte är tillgängliga.

När det blir för mycket online så kan det i ytterligheten gå så långt att vi inte längre riktigt väljer själva vad vi gör – och inte längre kan koppla av.

Tomas Danielsson jämför med att om man sitter ett par timmar framför teven och vickar med foten och sedan slutar så kommer det att fortsätta rycka i foten. Symboliskt fungerar det likadant med hjärnan.
– Det blir som en tvångsmässig upprepning, “jag måste kolla” och så uppstår “jag ska bara”. Man vågar inte skapa en lucka och systemet bygger sig själv och det blir till en betingning.

Tomas Danielsson är inte emot mobilerna i sig.
– Tvärtom. Vi ska glädjas åt våra telefoner som gör att vi kan gå vilse när vi plockar svamp och se meddelanden från skola och dagis. Vi ska glädjas åt tekniken men ta tillbaka kontrollen.

Ett exempel på hur mobilberoende kan se ut kommer från en studie från Australien, som gjordes för ett par år sedan. Resultatet tydde på att storkonsumenter var lika beroende av sina mobiler som andra är av alkohol eller nikotin.

Studien visade att mobilberoende personer som berövades sina telefoner fick både högre puls och ångest, enligt den australienska tidningen Herald Sun. Forskarna där gick så långt att de talade om en möjlig fobi för att förlora sin mobiltelefon.
“Det känns som om en av mina lemmar saknas”, sade en av deltagarna som tvingades leva utan mobil.

Tre tips från Tomas Danielsson:
1) Träna på att stänga av en stund varje dag, till exempel på lunchen.
2) Låt bli att vara uppkopplad under familjens kvällstimmar.
3) Slå bara i nödfall på mobilen innan du går och lägger dig.

Hur mobilberoende är du? Testa här!

Comments are closed.