Svenska chefer har det allt jobbigare

En stor del av Sveriges chefer har varit deprimerade, haft sömnsvårigheter och upplevt stress som känts ohanterlig de senaste åren. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av tidningen Chef.

DepressedEnligt undersökningen har hela 74 procent av de tillfrågade cheferna haft sömnstörningar. 61 procent har upplevt stress som känns ohanterlig och 51 procent har varit deprimerade eller nedstämda, skriver tidningen Chef.
Värst är det för de chefer som upplever att de inte har tillräckligt mandat. Chefer som upplever att de har svagt mandat sover sämre, upplever oftare stress som känns ohanterlig, drabbas i högre grad av utbrändhet, sömnstörningar, depression eller nedstämdhet, visar undersökningen.
– Jag är inte förvånad över siffrorna. Det finns forskning som tyder på att chefer har en pressad tillvaro i dag”, säger psykologen Ulla Risling, som arbetat som handledare och terapeut för chefer sedan 1980 till Chef.
Hon tror att stressen kan bero på att många chefer känner sig ensamma och har höga krav på sig själva. Press på att alltid vara nåbar är också en möjlig orsak.

I undersökningen har drygt 500 chefer svarat på frågor om sin psykiska hälsa.

Källa: DN.se, 18 december 2013
Av: Caroline Englund
Länk

Comments are closed.