Uppskattning viktigare än lön

Lön 1
En bra chef som visar uppskattning och erkänsla prioriteras högre bland anställda än lön och karriärmöjligheter, visar en ny undersökning.

Chefer som ger beröm och visar sina anställda tacksamhet för det jobb de gör uppskattas mest. Den typen av chef lockar både till sig kompetent personal och gör att de anställda vill stanna på sitt jobb, visar bemanningsföretaget Poolias kompetensindikator.

Cheferna som intervjuats trodde att utvecklande arbetsuppgifter var viktigare för trivseln på jobbet än en bra chef. Men de anställda värderade chefens erkänsla och uppskattning högst.
– Varje chef borde ha som målsättning att varje dag visa erkänsla och uppskattning till sina anställda. Ett sådant beteende är en investering för att behålla anställda länge, det är dessutom gratis. Det borde vara en självklarhet för alla ledare, säger Poolias distriktschef Tobias Björk i ett pressmeddelande.

På frågan om vad som är viktigast för att de anställda ska trivas och stanna länge på en arbetsplats svarade flest: en bra chef som ger erkänsla och uppskattning. På andra plats kom utvecklande arbetsuppgifter, på tredje plats trevliga kolleger och på fjärde plats hög lön.

När det gäller vilka kriterier som är viktigast när man tar ett nytt jobb värderades utvecklande arbetsuppgifter högst, lön och förmåner kom på andra plats och en bra chef sågs som tredje viktigast.

Undersökningen bygger på intervjuer med 500 personalchefer och 1 000 arbetstagare.

Källa: DN.se, 27 januari 2014
Av: Caroline Englund
Länk

Comments are closed.