När allt blir mobilt

Om skärmarna blir 4 eller 6 tum kan kvitta. Den stora frågan är hur mobilerna ändrar våra beteenden.

I måndags öppnades Mobile World Congress 2014 i Barcelona. Under en vecka kommer den digitala utvecklingens epicentrum vara samlad i den katalanska huvudstaden. Här hittar vi lanseringarna och trenderna som kommer att förändra våra beteenden.

Bara de aktörer som får sina mobila strategier rätt kommer att vara kvar på den digitala scenen. Sista kvartalet förra året hade Facebooks mobila annonsintäkter växt till 53 procent av annonsförsäljningen. Facebook har råd att köpa WhatsApp för 121 miljarder kronor för att inte tappa momentum på den mobila scenen. Att grundaren Mark Zuckerberg är huvudtalaren nummer ett i Barcelona är ingen slump. På plats i Barcelona pratade han om strävan att det ska bli gratis att nå Facebook via mobilen.

Apple är ju idag framförallt en mobiltillverkare och deras strategi med premiummobiler är extrem lönsam även om de tappar räckvidd i ett ständigt expanderande mobiluniversum. Budgetmobilen 5C har dock floppat för att den är för dyr.
mobile
Microsoft köpte Nokia för att ge sitt eget mobila operativsystem en chans. Om de lyckas erövra en tillräckligt stor marknadsandel är fortfarande i vågskålen, men Q3 2013 hade de 3,6 procent av smartmobilmarknaden, enligt analysföretaget IDC. Det är en ökning med 156 procent sedan samma kvartal året innan. I Barcelona har Nokia tom lanserat Android-mobiler för att hänga på giganterna. Kanske kan Microsoft tjäna på att världens största smartmobiltillverkare Samsung vill minska sitt beroende av Android.

Google har med operativsystemet Android lyckats bli det största mobila operativsystemet. Men det är sannolikt lättare att kopiera Androids upplägg än Apples. Firefox OS lurar i vassen och det är för tidigt att räkna ut Microsoft Mobile.

Däremot har Google svårt att tjäna lika mycket pengar på mobila annonser som desktopannonser. På det mobila annonsområdet finns det helt klart utrymme för innovationer som kan förändra marknadspositioner.

Internet of things är i grund och botten ett mobilt internet. Här finns det också utrymme för nya aktörer och innovation. Det är ingen slump att Google köpte The Nest, en smart pryl som styr hemmet, för det här är nästa område som är öppet för digitalisering.

För vanliga företag utanför de digitala oligarkernas skara är det inte viktigt om LG och Samsung byter marknadsandelar med varandra. Apple kommer behålla sin premiumposition inom en överskådlig framtid. Visst kan apputvecklingen kompliceras av ett framgångsrikt Microsoft Mobile, men det är inte själva kärnan.

Kärnan för vanliga företag är att förstå den mobila kanalen och ge sina mobila kunder den användarupplevelse de förtjänar. Det gäller att hänga på när beteendemönstren ändras.

Källa: Jajjamagazine.com, 26 februari 2014
Länk

Comments are closed.