Så mycket tid lägger chefer på möten

En fjärdedel av cheferna lägger 16 timmar i veckan på möten. Det visar en undersökning som tidningen Chef har gjort.

Undersökningen visar att närmare hälften av cheferna tycker att de lägger för mycket tid på möten. En fjärdedel av cheferna går på så många som elva möten i veckan.
meeting A– Det håller på att uppstå en mötesinfarkt, på grund av att vi har så många möten. En vanlig chef har entimmesmöten staplade på varandra. Det går inte att leva så rent fysiskt. Cheferna hinner aldrig förbereda sig eller sammanfatta det senaste mötet. Det skapar stress och frustration, säger Åsa Lindell, konsult inom möteseffektivitet och före detta kommunikationschef på bland annat Lindex och Stena Line till tidningen Chef.

Malin Åkerström som är professor i sociologi vid Lunds universitet och leder forskningsprojektet ”Mötet och den administrativa människan” tror att den stora mängden möten kan vara ett tecken på demokratisering av våra arbetsplatser, men att detta krockar med vår gamla syn på möten och kan leda till förvirring.
– Tidigare hade man möten för att besluta någonting, som exempelvis ett styrelsemöte. Nu fyller möten så många andra funktioner. Ofta träffas man bara för att konstituera sig som grupp, säger hon till tidningen Chef.

Undersökningen visar också att 97 procent av cheferna undviker möten som inte känns meningsfulla och 56 procent uppger att de ibland gör något annat under möten.

Undersökningen gjordes via en webbenkät och sammanlagt deltog 1357 chefer.

Källa: DN.se, 7 maj 2014
Av: Caroline Englund
Länk
Läs mer på www.3s.se om hur ni kan effektivisera ert mötesarbete här.
Mer om möteseffektivitet och 3S här.

Comments are closed.