Därför ska du våga misslyckas på jobbet

Rädslan för att misslyckas kan hämma karriären och påverka en arbetsplats negativt. Det anser arbetslivsforskaren Sandra Jönsson och ledarskapscoachen Britta Sjöström. De tror även att misstagen kan vara nyckeln till framgång.

Rädslan för att misslyckas kan hämma karriären och påverka en arbetsplats negativt. Det anser arbetslivsforskaren Sandra Jönsson och ledarskapscoachen Britta Sjöström. De tror även att misstagen kan vara nyckeln till framgång.

mistake AFlera äldre studier som Sandra Jönsson tagit del av visar att den som är rädd för att misslyckas sänker kraven på sig själv för att behålla sin självkänsla.
– Dels innebär det att individen inte utvecklas och om arbetsplatsen har ett klimat som osynliggör misstag riskerar verksamheten att gå väldigt segt framåt, säger hon.

Sandra Jönsson tror att det är viktigt att skapa ett klimat på arbetsplatsen som tillåter misslyckanden. Det bästa knepet för att minska rädslan är nämligen att prata om det som gått snett.
– Då gäller det att arbetsplatsen tillåter det.

Britta Sjöström, som skrivit en bok på temat ”våga misslyckas”, håller med om att det är viktigt att analysera och prata om sina misslyckanden.
– Man ska inte koppla ihop ett misslyckande med sitt människovärde, utan det var det jag gjorde just den här gången som misslyckades. Om jag inte får ett jobb jag har sökt eller gör en dålig presentation på ett möte betyder inte det att jag är misslyckad som människa, säger hon.

Enligt Britta Sjöström ska man i stället passa på och se misslyckandet som en möjlighet att lära sig något.

– Fråga dig vad som hände. Var du tillräckligt tydlig, valde du rätt forum och framförde du det du ville säga vid rätt tillfälle? säger hon och förklarar att ett misslyckande i vissa fall kan bero på att personen du har kommunicerat med inte är mottaglig och då ligger egentligen misslyckandet på mottagaren och inte på dig.

Varför tror du att så många är rädda för att misslyckas?
– Egentligen kan man inte göra så mycket åt själva rädslan. Det är en fysisk reaktion som gör att man kan bli torr i munnen, få hjärtklappning eller ont i magen. Man kan jämföra det med resfeber. Men precis som när man reser trots resfeber så är det sällan man ångrar sig efteråt.

Britta Sjöström är övertygad om att man måste misslyckas för att nå framgång.
– Alla biografier om framgångsrika människor som jag har läst avslöjar att de misslyckats om och om igen, och lärt sig av det. Att våga misslyckas är egentligen grunden till allt. Redan när vi är barn och ska lära oss att gå måste vi vingla och ramla och slå oss innan vi lär oss balansera. Att vi vågar ge oss på och lära oss det är en fantastisk metafor, säger hon.

Källa: DN.se, juni 2014
Av: Caroline Englund (caroline.englund@dn.se)
Länk

Comments are closed.