Därför är fikandet effektivt

Sju sekunder stående vid kaffeautomaten eller ett utdraget tårtkalas? Det senare kan vara bättre än det tidigare. Fika på jobbet är mer än bara en chans till paus.

Vi fikar mindre för att vi måste hinna jobba. Paradoxalt nog gör kafferasten oss bättre i arbetet. Beteendevetaren Per Larsson på hälsoföretaget Previa kallar rasterna för ”smörjmedel”.
– Man mår fysiskt bättre av att träffa andra människor. Rent hormonellt är det positivt och får oss att känna oss delaktiga, vilket är oerhört värdefullt, säger han.

fikaSamtidigt vänder sig Per Larsson mot chefer och kollegor som säger att ”på fikat ska vi inte prata jobb”. Tvärtom menar han att det blir ett fantastiskt tillfälle till att utbyta information samt både ge och få fräscha idéer.
– Det naturliga och spontana mötet kan bli en form av samarbete, som ett smörjmedel. Samtidigt ska det inte ersätta formella möten med klara punkter och bestämda agendor. Men det måste finnas utrymme för det personliga också.

Men i takt med att vi ska prestera mer och vara mer effektiva hoppar många över fikat. Per Larsson nämner sjuksköterskor som inte hinner luncha och anställda på callcenter-verksamhet där man drar in på fikat och håller stenkoll på samtalstiden.

Fikas det mindre idag än tidigare?
– Det tycker jag absolut. Det räcker med att gå tillbaka tio-femton år i tiden. Och det påverkar både socialt och psykologiskt.

Är ökad stress orsaken till det här?
– Jag vet inte om det är den enda, men det är en betydande orsak. Vi är uppkopplade hela tiden vilket kan innebära en frihet i och för sig men det kan också överbelasta hjärnan. Dessutom försöker man multitaska hela tiden, men det har ju inte visat sig vara effektivt. Tvärtom är det bra med pauser, det hjälper oss att avgränsa.

När klockan går för fort och antalet arbetsuppgifter samlas som i en tratt brukar Per Larsson själv släppa allting och gå ut på promenad någon halvtimme.
– På så sätt kommer jag ur den adrenalinstinna situationen. Väl tillbaka betar jag av det som ska göras, en sak i taget och undviker mejlen tills jag känner att ”nu är jag på banan igen”.

Blir inte chefen sur när du tar halvtimmespromenader?
– Nej, jag har bra chefer som vet hur jag fungerar och att jag blir mer effektiv på det sättet. De känner mig vid det här laget, säger han.

Källa: DN.se, juni 2014
Av: Omar Daham (omar.daham@dn.se)
Länk

Comments are closed.