IKEA. Igen!

Jag talar ofta om betydelsen av MOD i ledarskapet. I den högst konkurransutsatta marknadssituation vi lever i krävs ett högre utvecklings- och förändringstempo än någonsin tidigare.

I mina försäläsningar och uppdrag talar jag därför ofta om vilka strategiska och operativa konsekvenser det får för såväl styrelse och ledning som det dagliga operativa ledarskapet. Här är just MOD en nyckelfråga!

MOD att:
– Ifrågasätta befintliga affärsmodeller
– Hitta nya vägar att nå kunderna
– Att att, trots att det senaste kvartalet var det bästa på många år, blicka framåt och arbeta mot ett ännu bättre nästa kvartal.
– Att ifrågasätta nuvarande organisationsform för att hela tiden öka den interna efektiviteten.

Jag har definierat åtta nyckelområden (där MOD är ett av dem) som karaktäriserar företag som lyckas vara framgångsrika i dagens nmarknadssituation. Förmågan att förstå, dra rätt konsekvenser och avslutningsvis mobilisera hela organisationen (förankra / “implementera”) utifrån dessa definiera nyckelområden ger en avgörande skillnad för dagens företag.

ikea 2I min ambition att utveckla min uppdragsgivare söker jag hela tiden “success cases” i vår omvärld. Genom att se och lärna ökar insikten och förståelsen. Senast igår hitta jag följande information (se nedan) om IKEA. IKEA är onekligen ett skolexempel på ett företag som hela tiden, trots enorma framgångar, inte slår sig till ro utan hela tiden vågar (har MODET) att utmana det traditionella och söka nya väger. Läs och lär:
Ikea bygger varuhus mitt i stan
Möbeljätten Ikea börjar bygga varuhus mitt i storstäder. Först ut är Hamburg där man öppnat ett varuhus mitt i centrum med lånecyklar med flak för den som saknar bil.
Läs hela artikeln här.

Comments are closed.