Kvinnorna tar över!

“En ny världsordning” tar form med storstädernas kvinnor i förarsätet. Det ställer nya krav på svenska politiker, skriver förre moderate partisekreteraren Per Schlingmann och ekonomiforskaren Kjell A Nordström i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Kvinnor dominerar inom högre utbildning och kvinnor mellan 21 och 30 år tjänar redan mer än jämnåriga män i amerikanska och brittiska storstäder, enligt artikelförfattarna.
”Vår slutsats är att vi befinner oss i en tyst revolution där städer och kvinnor står i centrum. Stadens attraktionskraft är större än någonsin och vi ser hur kvinnor stärker sin ställning”, skriver de på DN Debatt.
females 2
De slår fast att kvinnorna är fler än männen i städerna, lever längre och är bättre utbildade. Framväxten av ett tjänstesamhälle, liksom urbanisering och tillgång till högre utbildning bidrar till att särskilt gynna kvinnors möjligheter till karriär och företagande, enligt artikelförfattarna.
”En viktig politisk frågeställning framöver borde vara hur Sverige och svenska städer kan leda denna utveckling. Att skapa attraktiva livsförutsättningar för människor är ju trots allt ett beprövat koncept i den nordiska framgångsmodellen”, skriver de.

Källa: DI.se, 22 september 2014
Länk

Comments are closed.