12 saker som extremt omtyckta människor gör för att lyckas

Att vara omtyckt handlar inte om att vara vacker, smart eller extremt social. Istället är det något som ligger helt inom din kontroll och grundar sig i emotionell intelligens (EQ). Det visar en färsk undersökning från Talentsmart.

Det är UCLA som har gjort en studie över vilka adjektiv som bäst beskriver en omtyckt person. Och det är inte medfödda saker som skönhet och intelligens som ligger i topp. Det som toppar listan är istället egenskaper som ärlighet, öppenhet och din förmåga att känna med dina medmänniskor som hamnar i topp, skriver Entrepreneur.

Alla dessa egenskaper handlar om emotionell intelligens och enligt Talentsmart är dessa personer inte bara mer omtyckta. De tjänar även mer stålar än andra. Här är 12 beteenden som utmärker omtyckta personer.

12. De hälsar med namn
Och inte bara hälsar. Det gäller att använda den andra personens namn regelbundet under samtalet. Enligt forskning så känner vi oss nämligen bekräftade och sedda när andra använder sig av vårt namn regelbundet när konverserar.

11. De ler
Smile for the camera! Men också för personen du pratar mer. Det är nämligen så att vi undermedvetet härmar kroppsspråket hos personer vi talar med och när vi ler känner vi oss bättre till mods.

omtyckt 10. De ställer frågor
Att samtala är en konst i sig och det vanligaste misstaget folk gör är att fokusera på vad de ska säga när det blir deras tur att tala. Detta leder till att man missar vad den andra personen egentligen menar. Ett enkelt sätt att undvika detta är att ställa frågor och visa att du lyssnar ochär intresserad av vad den andra personen säger.

9. De är ärliga
Ingen gillar falska människor som ljuger. Omtyckte personer är istället säkra i sig själva och fokuserar på det som intresserar dem istället för vad de tror ska få andra att tycka om dem.

8. De lägger ifrån sig mobilen
Nog för att smarta telefoner är en skänk från ovan. Men när någon inte kan låta bli att titta på Facebook var och varannan minut är det ytterst irriterande. Så släpp mobilen och fokusera på samtalet. Du kommer märka att det blir betydligt mycket intressantare när du fokuserar på vad som sägs.

7. De dömer inte andra på förhand
Att vara fördomsfull är negativt både för dig själv och din omgivning. Försök istället att låta bli att döma dina medmänniskor innan du har gett dem en chans att visa vem de är och gå in i nya möten med ett öppet sinne.

6. De söker inte efter uppmärksamhet
Ingen gillar personer som söker efter uppmärksamhet. Du behöver inte vara översocial och bombastiskt för att folk ska gilla dig utan det räcker att behandla dina medmänniskor på ett vänligt och självsäkert sätt.

5. De är konsekventa och pålitliga

Obekväma överraskningar är sälla uppskattade i dagliga interaktioner. Därför är det viktigt att folk vet vem det är de möter. Så även om du har en dålig dag behöver dina medmänniskor veta att du fortfarande kommer behandla dem på ett bra sätt.

4. De lämnar ett gott första intryck
En ofta återberättad klyscha är att det tar sju sekunder för personer du möter att avgöra om de gillar dig eller inte. Även om det låter skräckinjagande så kan du lika gärna använda det till din fördel. Det första intrycket är tätt förknippat med kroppsspråk så sträcka på dig, skaka hand ordentligt och le för att lämna ett bättre intryck.

3. De använder ett positivt kroppsspråk
Kroppsspråket är en viktig bit i kommunikationspusslet och är ett positivt kroppsspråk är något som personer med hög emotionell intelligens använder för att locka till sig sina medmänniskor. Så att använda ett entusiastiskt tonläge, behålla ögonkontakt och inte stå med armarna i kors är ett par enkla knep för att förbättra sitt kroppsspråk.

2. De vet när de ska dela med sig av personliga problem
Om du alltid delar med dig av dina problem riskerar du att uppfattas som någon som bara klagar. Det gäller att istället låta den andra personen visa när det är läge att öppna upp sig.

1. De balanserar nytta med nöje
Alla gillar vi kolleger som känner passion över sitt arbete. Men om du blir allt för absorberad i jobbet riskerar du att uppfattas som alldeles för seriös. Det gäller att balansera arbetet med det sociala och dra nytta av de tillfällen som ges för att ha en meningsfull konversation.

Källa:DI.se, mars 2905
Länk

Comments are closed.