Lär dig att fängsla publiken

En plan, ett syfte och rutiner. Det är kärnpunkter som retorikkonsulten Lisa Blomqvist präntar in i sina kunder. Allt för att deras budskap ska nå ut.

Ord och presentation är hennes jobb och Lisa Blomqvist verkar trivas i rollen som retorikkonsult. Hon berättar entusiastiskt om den brokiga skaran kunder, alltifrån författare till läkare, och släpper inte ens jobbet när hon är ledig.
– Jag kan inte göra något utan att tänka på retoriken, i vilken ordning argumenten kommer och hur de förmedlar budskapet.

talare 1Som retorikkonsult på Snacka Snyggt spänner uppdragen över alltifrån kurser på företag ute i landet till individuell undervisning. Och det är en växande bransch. Många inser vikten av att framföra sitt budskap på ett sätt som får folk att lyssna.
– Kommunikation har blivit stort. Allt fler inser att det kan vara det som skiljer agnarna från vetet om två konkurrerar i samma bransch. Man måste kunna tala för varan.

Vad är då hemligheten för att fängsla en publik? Lisa Blomqvist återkommer gång på gång till hur viktigt det är att ha klart för sig syftet med artikeln eller talet.
– Man kan inte bara ställa sig där och tänka att jag ska berätta lite om det här, utan man måste faktiskt ha en plan så att det viktigaste kommer fram. Det handlar också om att skapa rutiner för hur något byggs upp. De som är väl förberedda blir automatisk tryggare. Att vara väl förberedd är också ett sätt att visa respekt för de som ska lyssna, anser hon.
– Tänk efter vad andra vill ha reda på, uppmanar hon.

Vi ses på hennes ljusa kontor i centrala Stockholm. Här tillbringar hon egentligen inte så mycket tid. Det mesta av arbetet görs ute på arbetsplatser eller i en konferenslokal.

Att hon skulle bli retorikkonsult var inte självklart. Lisa Blomqvists ursprungliga plan var att bli journalist. Men när hon insåg att det krävdes 90 poäng för att komma in på den journalistutbildning i Lund, som hon hade bespetsat sig på, började hon i stället att studera retorik.

Därefter har hon även läst journalistik men kom fram till att retorik var roligare.
– Sedan är det ju en bättre arbetsmarknad också, säger hon.
talare 2
Snacka Snyggt var den enda retorik­byrå hon kände till. När hon var klar med utbildningen ringde hon upp dem och efter ett samtal med vd:n fick hon jobb direkt.
– Branschen är inte jättestor och många startar eget. Det viktiga är att ha en egen vinkel. En del riktar sig bara till akademiker, en del skriver bara tal, vi har mycket kurser.

Förutom orden är även det fysiska framträdande viktigt för dem som står inför publik. Någon universallösning på hur man ska stå eller gå lär inte Lisa Blomqvist ut.
– Det viktigaste är att man känner sig trygg. Vet man inte var man ska hålla händerna kan man hålla i en penna. Känns det bra med en fusklapp är det inga problem.

Själv gör Lisa Blomqvist ofta en poäng av sin Skövdeklingande dialekt.
– Ibland måste man vara personlig för att det professionella ska gå igenom. Publiken måste förstå att man inte bara är proffsig, utan att det också är en person som står där, för att de ska vilja lyssna på dig.

Källa: DN.se
Av: Marianne Björklund (marianne.bjorklund@dn.se)
Länk

Comments are closed.