Så hittar du bästa säljarna

Säljrollen förändras rejält under de senaste tio åren – vilket gör att duktiga säljare behöver helt andra egenskaper nu än tidigare. Här följer några tips som hjälper dig rekrytera rätt.

Få yrkesroller har genomgått en sådan monumental metamorfos som säljarens. Under det senaste decenniet har den stereotypa ”krängar-försäljaren” blivit omsprungen av den värdeskapande och affärsutvecklande säljaren.

Utvecklingen har inneburit att rekryterare måste titta efter helt andra egenskaper än tidigare när du letar duktiga säljare.
images (9)
Om det förut fungerade med ett välsmort munläder och lite manipulation för att lyckas sälja produkter och tjänster är kraven på dagens säljare både annorlunda och högre.

Många duktiga säljare av i dag är skickliga relationsbyggare som med insikt om och förståelse för kundernas behov blir en viktig och naturlig pusselbit i kundernas värdeskapandeprocess.

Säljrollens förändring innebär nya utmaningar för företag och rekryterare som är på jakt efter riktiga stjärnsäljare. Enligt Victor Moberg, legitimerad psykolog som jobbar med urval och utveckling av personal och ledare, kännetecknas toppsäljare av fyra viktiga egenskaper:
1. Intelligens
Forskningen ger stöd för att intellektuell förmåga och försäljningsframgång hänger ihop.
2. Samvete
En faktor som beskriver hur noggrann och plikttrogen en person är. Det har visat sig att samvetsgrannhet är viktigare vid enklare typer av försäljning än mer komplex dito.
3. Öppenhet
Att vara utåtriktad är viktigt, inte minst i säljroller där prestation tydligt belönas.
4. Emotionell intelligens
Personer med hög emotionell intelligens är bättre på att uppmärksamma och anpassa sig till kunderna i säljsituationer, vilket gör att de har lättare att hitta lösningar som svarar mot kundernas behov.

Victor Moberg menar emellertid att företag och organisationer måste utgå från sin egen verksamheter och de krav de ställer på säljare för att pricka helt rätt i sin rekrytering.

Källa: Saljledarskap.se, 3 mars 2016
Länk

Comments are closed.