Tre typiska fel män har om kvinnliga investeringar

Den största missuppfattningen män har om investerare som fokuserar på kvinnliga grundare är att du inte gör det för att du vill tjäna pengar. Det skriver investeraren Jana Bakunina i en gästkrönika i Financial Times.

Bakunina driver Londonbaserade Silvergate Investments, som uteslutande satsar på startups med kvinnliga grundare, alternativt på manliga grundare från olika minoritetsgrupper såsom HBTQ-personer och icke-vita.

De tre standardsvaren Jana Bakunina får av män när hon berättar att hon prioriterar kvinnliga entreprenörer:
– Så du sysslar med välgörenhet?
– Ah! Du har en fond för socialt arbete!
– Toppen, men varför begränsar du dig själv?
Men för Bakunina handlar det varken om välgörenhet eller socialt arbete. Hon och hennes affärspartner investerar i kvinnor och minoriteter just för att de ofta är förbisedda – och därför mer attraktiva.

Det finns gott om bevis som pekar på att riskkapitalister går miste om en hel del när de inte vågar satsa på kvinnor, menar Bakunina, och hänvisar till en rapport från First Round Capital som visade att bolag med kvinnliga grundare i deras portfölj levererade 63 procent bättre resultat än bolag grundade av män, sett till investerarnas avkastning över en 10-årsperiod.

Vad beträffar kritiken om att det skulle vara ”begränsande” att satsa uteslutande på kvinnor och minoriteter menar Jana Bakunina att det inte är hon, utan snarare mainstream-investerarna, som begränsar sig genom att inte våga satsa bredare.

Källa: Veckans Affärer, VA.se, 18 september 2018
Länk

Comments are closed.