Att göra det enkelt för företagare!

Affärsutveckling, strategiimplementering, Fact Based Management, kundvård och ledarskap (mina huvudområden) i all ära. Det första steget är ju fortfarande att ha något företag att överhuvudtaget arbeta med och utveckla!

Visst har det blivit lättare att starta och driva företag i Sverige. Men det är fortfarande för komplicerat och trögrott.

Jag minns när jag för många år sedan drev en restaurang. För att ta vara på de få soltimmar som det svenska klimatet erbjuder ville vi öppna en liten uteservering på trottoaren utanför entrén. Det visade sig enklare sagt än gjort!
Trots att vi startade processen i februari fick vi inget klartecken förrän i april, året därpå!

Huvudskälet var ett antal NEJ på vår detaljerade ansökan med hänvisning till att det måste finnas plats för två rullstolar att mötas i bredd på trottoaren. 20091225 (141)   PS small bar VW BLOGGVisst, jag håller med om att hänsyn till handikappade är av största betydelse (vilket ju också fick till följd att vi naturligtvis anpassade alla faciliteter till handikappstandrad i restaurangen), men kom igen! Hur ofta händer det att två rullstolar möts, samtidigt och på just den här trottoaren på en sträcka av drygt 20 meter?
Jag skulle kunna ge er många liknande exempel på det jag ovan kallar “tungroddhet” i den svenska administrationskvarnen för företagare. Men låt oss istället fokusera något positivt!

Ta den här Thailändska baren som exempel. varje kväll ser jag den på olika platser i det område där jag bor. Varje gång med 6-7 små bord och stolar uppställda framför den på långsidan upptagna luckan för bardisk och med lågmäld och cool laungemusik strömmande ur inbyggda högtalare under bilen. Kan du tänka dig något liknande i Sverige? Den skulle troligen få en svensk tjänsteman på socialstyrelsens enhet för utskänkningstillstånd att få en hjärnblödning!

Comments are closed.