Vad har Tiger Woods kostat aktieägarna?

Enligt DN (den 30 december 2009) kan skandalerna kring golfspelaren Tiger Woods ha kostat aktieägare upp emot tolv miljarder dollar (cirka 87 miljarder kronor). Detta enligt en studie som två ekonomer på University of California, i Berkeley, har tagit fram.
Beräkningarna är gjorda på aktiefall som orsakades av uppgifterna om Tiger Woods dec09Tiger Woods utomäktenskapliga relationer samt hans bilkrasch. Aktiekurserna har kontrollerats hos flera av de bolag som haft världens främste golfspelare som talesperson eller affischnamn.
“Vi beräknar att aktieägarna hos Tiger Woods sponsorer har förlorat mellan 5 och 12 miljarder dollar, jämfört med aktievärdet hos liknande bolag som Woods inte har kontrakt med” skrev ekonomerna Christopher Knittel och Victor Stango från universitetet UCLA.
“Vår analys visar att det finns avsevärda fördelar att ha en framstående person som Tiger Woods som talesman, men att riskerna också är omfattande”.
Bland sponsorerna vars aktiekurser kontrollerats finns bland annat skomärket Nike, sportdrycken Gatorade, rakhyveln Gillette, telefonbolaget ATT, ett bolag för ögonlaser och konsultföretaget Accenture.

Comments are closed.