Dundertabbe eller välplanerat PR-trick?

Välplanerat pr-trick eller årets dundertabbe? Den mystiska Iphonemodell som hittades på ett bargolv i Silicon Valley har skapat rubriker. Nu kräver Apple att få tillbaka den förmodade prototypen.

Det var under en helg i mitten av mars som den unge ingenjören Gray Powell besökte restaurangen The Gourmet Haus Stadt i Redwood, där han passade på att fälttesta nästa generations Iphone. Möjligen blev det också ett par ölsejdlar för mycket för 27-åringen.

På golvet hittades senare den kvarglömda prototypen av den fjärde generationen av Apples mobilmodell. Upphittaren insåg efter ett tag vad det var han hade funnit och sålde den till prylsajten Gizmodo för 5.000 dollar, motsvarande 36.000 kronor.april10 nya iPhone
Bilder på den kommande Iphonen, som inte var tänkt att avtäckas förrän till sommaren, kablades snabbt ut av prylsajten. Att använda telefonen var det inte tal om eftersom Apple snabbt hade sett till att minimera skadan genom att nollställa mobilen via applikationen Mobil Me.

Gizmodo har dock passat på att ta isär telefonen. Denna var maskerad att se ut som en vanlig Iphone 3G, men har ett helt nytt utseende under kamouflageskalet. Enligt sajten är den utrustad med videochattkamera på framsidan, blixtförsedd kamera på baksidan och 80 gigabytes hårddisk. Bildskärmen har en högre upplösning än tidigare modeller och en mikrosimkort i stället för ett normalstort som tidigare har varit fallet.

Det har debatterats huruvida telefonen är den äkta varan eller ett skämt. Det verkar dock som om Iphonen faktiskt är äkta.

På måndagen fick Gizmodo en officiell förfrågan från Apples chefsjurist att lämna tillbaka mobilmodellen eftersom denna “utgör bolagets egendom”, som det står i brevet. Prylsajten har gått med på detta och telefonen återlämnas sannolikt under tisdagen.

Källa: DI, 21 april 2010

Comments are closed.