Danmark lånar nio miljoner i timmen!

Danmark närmar sig en skuldfälla likt den i Grekland och Irland. Staten lånar upp 9 miljoner varje timme.  Ekonomiprofessorn Hans Jørgen Whitta-Jacobsen varnar nu för en kollaps likt den i Grekland och Irland om inget görs, skriver danska Berlingske Tidende, B.T.

nov10 DENHans Jørgen Whitta-Jacobsen målar upp en dyster framtid för Danmark i sin krönika i danska B.T. Han skriver att senaste året var budgetunderskottet 50 miljarder, men att landets underskott väntas växa kraftigt. 2010 beräknas underskottet bli 80-90 miljarder.  Det är dock inget mot vad som väntar enligt expertkommitténs beräkningar kommer underskottet att explodera från år 2015 menar Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

– Vi är bra bit i från avgrunden, men vi är i maklig takt på väg dit. I början går det långsamt ner, men lite längre fram går det plötsligt mycket fort, säger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Idag lånar Danmark 9 miljoner kronor i timmen. Det blir 1,5 miljard danska kronor i veckan. Skulden beräknas växa i samma takt nästa år för att från och med 2015 exploderar om inte politikerna gör något drastiskt, skriver B.T.  

– Återhämtningsplanen bidrar till att lösa problemen här och nu, men vi får allvarliga problem omkring 2015. Om den här utvecklingen får fortsätta utan nya åtgärder, så kommer vi före eller senare få problem med stigande räntor på statsobligationer. Då kan vi hamna i samma situation som Grekland eller Irland, och då måste vi be andra länder om hjälp, om vi inte ska gå i konkurs, säger ekonomiprofessorn Hans Jørgen Whitta-Jacobsen till bt.dk.

Källa: veckans Affärer, 26 november 2010

Comments are closed.