Äntligen! Ipaden till Sverige!

Efter sju månaders användande av min Ipad kan jag konstatera att den lever upp till alla min högt ställda förväntningar. Enkel att skriva i, utmärkt för email och surf. Dessutom magisk vad gäller att visa bilder i och perfekt för filk på ånga flygresor.
 Nackdelar? Kort batteritid! Men det är detsamma med Iphonen, eller hur?
Säljstart i natt! Och som av en ren slump håller Macotekets M-Zone på Kungsgatan öppet 00.01-02.00. Först till kvarn …

Artikel ur dagens DI:
Ett drygt halvår efter den amerikanska premiären väntas Apples surfplatta Ipad på tisdagen nå svenska butiker. Potentialen är knappt en kvarts miljon plattor på ett år, anser bedömare.
Apple började sälja Ipad på hemmaplan i april i fjol. Hajpen var enorm, men bolaget har haft problem med att nå förväntningarna på försäljningen. I samband med kvartalsrapporten i oktober berättade det amerikanska bolaget att 4,2 miljoner surfplattor hade sålts under perioden juli-september

Nu ska Ipad anpassade för den svenska marknaden börja säljas. Sedan tidigare säljer en del svenska butiker utländska20100501 (11)  PS sv Ipadmodeller. Samtidigt har många importerat Ipadplattor från utlandet. 60.000 svenskar har i dagsläget en Ipad, enligt Mediavision.
Analysföretaget har frågat 1.625 svenskar om deras syn på Ipad. Svaren ger vid handen att 210.000 hushåll har för avsikt att köpa Apples surfplatta inom ett år. Om scenariot blir verklighet blir Ipads premiärår mer framgångsrikt än Apples mobiltelefon Iphones tolv första månader.
Elektronikkedjan Mediamarkt har meddelat att man håller öppet från midnatt för att sälja Ipad. Och operatören Tele2 har meddelat att abonnemang för surfplattan ska börja säljas på tisdagen.
Några priser har dock inte presenterats. Enligt obekräftade uppgifter till sajten Macworld kommer wifi-versionen med 16 GB minne att kosta cirka 5.000 kronor och 3G-versionen med 64 GB cirka 8.300 kronor.
Apple ses precis som med sin Iphone som pionjär på marknaden för surfplattor. Men den här gången har konkurrenterna varit snabbare att reagera. Apple blir heller inte först med att sälja surfplattor i Sverige. Sydkoreanska Samsungs Tab, som är något mindre än Ipad, finns redan på marknaden. Tab, som använder Googles operativsystem Android, kostar cirka 7000-8000 kronor. Toshibas surfplatta Folio kostar cirka 4.000 kronor.
Och trängseln lär öka i butikshyllorna. Aktörer som Sony, Hewlett-Packard och ZTE är i färd med att få ut egna surfplattor på marknaden.Surfplattorna väntas kannibalisera på pc-försäljningen. Det ökade intresset för Ipad och andra modeller bidrar till att analysföretaget Gartner på måndagen sänkte sin prognos för pc-försäljningen under 2010 och 2011.

Källa: DI, 29 november 2010

2 Responses to “Äntligen! Ipaden till Sverige!”

 1. Hakan Hellstrand Says:

  Tjena Johan,
  Använder du dig av extern keypad när du skriver längre meddelanden, eller är pekfingervalsen ok även på ipad?
  Några negativer?

 2. admin Says:

  Pekfingrarna fungerar alldeles utmärt, speciellt om man lägger den med bredsidan nedåt (då blir ju tangentbordet nästa fullstort).