Bockbränning – starkt Gävletradition

nov11 Bocken 2
På söndagen invigdes officiellt 2010 års upplaga av Gävles riksbekanta, för att inte säga världsberömda julbock. Berömd för att den ofta faller offer för lågorna innnan tomten kommit.

I år ska det bli svårare för attentatsbenägna krafter med tändstickor i fickorna att ställa till det. Säkerheten kring den gigantiska Gävlebocken i eldfängd halm, placerad på Slottstorget, har nämligen höjts ytterligare ett snäpp, har lokala medier tidigare rapporterat. Bland annat har ett vaktbolag fått i uppdrag att hålla vakande ögon på platsen.

Musikern Kaskito Ngongo hade uppdraget att förklara julattraktionen invigd. Därefter följde fyrverkeri ackompanjerat av musik. Församlade Gävlebor fick höra kommunalrådet Carina Blanck (S) hålla ett tal där hon framförde ett tack till alla som deltagit i projektet ”Mer jul i Gävle”.

Inför julen 2009 fick bocken ”leva” förhållandevis länge. Först dan före dan stod den i lågor.
Första julen med halmbock i Gävle var 1966. Den gången ändade äventyret med att bocken brändes ner på nyårsaftonen, enligt uppgifter på Wikipedia där Gävlebocken förärats eget uppslagsord.
1976 föll den offer för en ung dam som bakom ratten på en Volvo Amazon rände in i bockens bakben, varpå skapelsen kollapsade.

Källa: DN, 29 november 2010

Comments are closed.