Kina snart ikapp och förbi USA

Internationella valutafonden släppte nyligen en rapport med riktigt sprängstoff – men ingen verkar ha reagerat. Det hävdar sajten Market Watch.

Internationella valutafonden IMF har för första gången satt ett datum då USA:s ekonomiska dominans i världen går mot sitt slut. Det sker redan om fem år, 2016. Då går den kinesiska ekonomin om USA och blir världens största ekonomi i reala termer.
Konsekvenserna för den amerikanska ekonomin och finansmarknaderna blir enorma liksom för dollarn och USA:s roll på obligationsmarknaderna, skriver Brett Arends, en välkänd amerikansk kolumnist på bland annat Wall Street Journal, numera på Market Watch.

De flesta experter är inte beredda på att det kan ske inom några få år, utan menar i stället att det dröjer flera decennier inom Kina är i kapp USA. De mest pessimistiska brukar tro att runt 2025 sker skiftet, men de räknar galet, skriver Brett Arends i sin krönika.

Felet de gör är att använda nuvarande valutakurser när de jämför storleken på de båda ländernas BNP. Valutakurser har en tendens att snabbt skifta uppåt eller nedåt. Till exempel har dollarn fallit cirka 10 procent mot euron i år, men ingen skulle därmed hävda att USA:s reala ekonomi minskat 10 procent i jämförelse med Europa, skriver Brett Arends retoriskt.
Lägg till detta att Kina systematiskt undervärderar sin valuta renminbin gentemot dollarn, något som orsakat diskussioner Kina och USA i många år, så är det uppenbart att marknadspriset på valutan inte kan användas när ekonomiernas storlek jämförs.

I stället argumenterar Brett Arends för måttet köpkraftsparitet (Purchasing Power Parity, PPP) som en mycket bättre indikator på ekonomisk styrka. Det är i IMF:s aprilrapport som fonden förutspår att Kinas reala BNP stiger till 19 biljoner dollar år 2016 medan USA:s stiger till 18,8 biljoner dollar. Det ger Kina 18 procent av världens samlade BNP medan USA stannar på 17,7 procent.

För bara tio år sedan var Amerikas ekonomi tre gånger så stor som Kinas, konstaterar Brett Arends och han menar att det här inte enbart är något för statistikerna. I själva verket är det slutet för den ”amerikanska tidsåldern” då det stora landet i väster kunde styra världsekonomin i kraft av sin storlek.

Fotnot: Valutafonden reagerade starkt på artikeln, som har fått över 1.200 kommentarer på sajten. I ett meddelande till Market Watch påpekar IMF att köpkraftskorrigerad BNP inte är det mest lämpliga sättet att mäta ekonomisk styrka.

Källa: DI, 26 april 2011

Comments are closed.