10 år och snart glömd

Apples försäljningssuccé Ipod har tioårsjubileum på söndag. Men vinden har vänt. Nu pekar siffrorna nedåt och musikspelaren har blivit omsprungen av vår senaste teknikpryl – smartphones.

Den 23 oktober 2001 lanserade Apple sin första modell av Ipod som snabbt erövrade mp3-spelarmarknaden. Den behändiga och bärbara Ipoden där man enkelt kunde laddad ner sina favoritlåtar eller radioprogram från internet hyllades av såväl kändisar som tekniknördar och tog sig in i var mans hem. Succén blev ett faktum.

Fram till januari 2010 har man sålt 250 miljoner exemplar Ipod världen över, och äger 76 procent av den amerikanska marknaden för mp3-spelare, enligt IT-företaget.

Standardmodellen från 2001 hade en liten tvåtums LCD-skärm med en lagringskapacitet på 5 gigabyte. Den var till stora delar mekanisk och hade bara stöd av Macintosh. Sedan dess har det skett en mängd förändringar.

I dag är Apple inne på sin sjätte generation Ipod och lagringsutrymmet är exempelvis 160 gigabyte.

Men Ipoden gav inte bara ett rejält ekonomiskt lyft för Apple utan innebar även en enorm varumärkesframgång: Ipod är för mp3-spelaren vad Sony Walkman var för den bärbara kasettbandspelaren.

Men alla framgångssagor har ett slut och det ser även ut att gälla för Ipoden. Senaste siffrorna från Apple för fjärde kvartalet i år visar att försäljningen har sjunkit med 27 procent sedan samma period förra året. Det är dessutom den enda av Apples IT-produkter som pekar nedåt.

Den tioåriga musikspelarens öde kan snart vara beseglat.

Källa: DN, 23 oktober 2011
Länk

Comments are closed.