Hur får man en mer vätränad hjärna?

”Hyperstressade, twittrande hjärnor kan till slut bara producera twitterkorta tankar”, säger Martin Ingvar, professor i klinisk neurofysiologi vid Karolinska sjukhuset.

Det är bevisat att det går att träna hjärnan, att ge den hjärngympa.

Enkelt uttryckt handlar det om att ge bättre förutsättningar för ökad blodcirkulation och synaptisk styrka i signalsystemet. Och alfapetspelarna som kör Wordfeud har efter en tids spelande övat upp en förmåga att känna igen nonsensord från riktiga.
Forskare på Calgaryuniversitetet undersökte sambanden mellan alfapetspelande och ordigenkänning tidigare i år och fick tydliga samband. Det var i flera fall mer än 20 procent bättre resultat på vissa typer av ordtester för alfapetspelarna än för icke-alfapetspelare.

Förutom alfapetspelet Wordfeud har hjärngympa-appen från amerikanska Lumosity blivit populär med över 15 miljoner användare.

Deras hjärnträningsteknik har förankrats hos forskare på Harvard och Stanford och används numera även i den amerikanska armén.

Vad är då de svenska hjärnforskarnas bästa tips för att förbättra klimatet för celler, blodcirkulation och synapser i hjärnhalvorna?

– Grundläggande för att lära sig nya saker är tillräckligt med sömn och regelbunden fysisk aktivitet. Om du dessutom kopplar det till lust är chansen större att du minns det du lärt dig, säger Michael Nilsson.

– Sov bra, njut av vänner och rör på dig. Och tänk på att hjärnan är ett komplext system som behöver återhämtning, säger Martin Ingvar.

Världens tio bästa hjärnträningsredskap på nätet:

1. Strooptestet: Namnet på en färg visas i en icke överensstämmande färg, goo.gl/dMxj9
2. Basketbolltestet: Testar uppmärksamhet genom att räkna antalet gånger en boll kastas, goo.gl/EYYO
3. Homunculus: Ritar människokroppen skalad på ett sätt som motsvarar vilka kroppsdelar som styrs mest av hjärnan, goo.gl/Zlukf
4. BBC-test för sinnena: 20 övningar på tid, goo.gl/whPAl
5. Hjärnan – nervsystemets hub: En förklarande och förenklande video, goo.gl/A4vNZ
6. Aktiviteten i hjärnan: Därför sker den på olika platser, forskningsrapport, goo.gl/kqsSX
7. Delad uppmärksamhet: Testar om din slutledningsförmåga påverkas av störningsmoment, goo.gl/Ciyw9
8. Delad problemlösning: Testar om du kan lösa två problem samtidigt, goo.gl/VF34k
9. Bokstavsräkning: Testar om du i text hittar bokstäver som inte uttalas, goo.gl/y5RmW
10. Smartare än en schimpans: Blixtsnabb visning av siffror som ska sorteras, goo.gl/dx3MM

Källa: DN, 25 november 2011
Länk

Comments are closed.