Karriärtips

Flera nya undersökningar visar att en ovanligt stor andel svenskar vill byta jobb, även chefer. För den som är redo att ta ett nytt steg: här är de tre vanligaste råden som karriärveteranerna återkommer till.

1) Välj chef – inte jobb eller bransch
Ett ständigt återkommande råd från de som varit med ett tag- och som vet vilken skillnad det kan göra. En dålig chef är ett av de vanligaste skälen att säga upp sig, men samtidigt brukar trots det vanligt förekommande rådet komma ganska långt ner när man svarar på vad man söker i ett nytt jobb – då oftare utveckling och utmaningar.
En bra chef lyfter, utvecklar, inspirerar och är i bästa fall någon att ta rygg på. En dålig håller dig tillbaka och kan till och med ge hälsoproblem. Ett otydligt ledarskap är den största stressfaktorn, visade en jätteundersökning från Kairos Future förra hösten. Om du väl har hittat världens bästa chef och denna går vidare – var inte rädd att fråga efter möjligheten att få följa med.
Något som hänger tätt ihop med ledarskapet är att man ska välja en kultur som passar med ens värderingar. Och att man ska kunna stå för det företaget står för. Något som den nya generationens medarbetare verkar ha insett, att döma av alla undersökningar.

2) Hitta ett jobb som känns kul
Det som gör dig glad ger dig också kraft. Ord som passion och intuition förekommer ofta när de som varit med ett tag får råda.
”Gör saker du är bra på, då växer du”, sa Pär Johansson, vd för Glada Hudik när vi intervjuade honom förra året- och tog det tydliga motexemplet att när han började jobba med utvecklingsstörda så tränade man dem på sådant de inte kunde.
Det här hänger tätt ihop med råden var dig själv och var äkta, då kommer framgångarna också mer naturligt.
Dansken Andreas Andersen är ett skönt exempel på hur man via det som kanske visar sig vara fel utbildning ändå kan nå sitt drömjobb. Som jurist med ett brinnande intresse för berg- och dalbanor tog han chansen att söka verksamhetsjuristjobbet på Tivoli i Köpenhamn. Sedan i våras är han vd för nordens största nöjespark, Liseberg i Göteborg.
Och när Arja Suominen som i våras bytte presschefsjobbet på Nokia mot Finnair får säga vad hon tycker utmärker de framgångsrika personer i näringslivet som hon mött under sin karriär blir svaret ”passionen, man måste verkligen gilla det man gör.”

3) Våga gå utanför komfortzonen
Ta chanser som dyker upp och våga gå utanför komfortzonen. Väldigt många som kommit långt i karriären ger rådet att inte planera för mycket, var här och nu och var öppen för att testa nya saker när chanserna kommer.
”Att jag vågade säga upp mig för något jag brinner för är det klart bästa steget jag tagit i mitt liv hittills”, sa Katarina Kahlmann som vi skrev om i september. Hon sa upp sig från prestigearbetsgivaren McKinsey för att bli volontär på Haiti och fick snart ett chefsjobb där.
Annika Lundius, vice vd i Svenskt näringsliv och styrelseledamot i bland annat SSAB, ger rådet att ”ha god tillit till dig själv och var inte rädd att hoppa”. När hon har blivit tillfrågad om en tjänst har hon helt enkelt ställt sig frågan: ”Tycker jag att det här skulle vara kul?” Och samtidigt gör hon vartannat år ett bokslut med sig själv för att se om det är värt det.
Och om du väl hittat rätt och vågar ta det där steget, se till att få en paus emellan. Ett avbrott ger chans till det undermedvetna att få komma fram, konstaterar Arja Suominen. Den chansen får vi inte så ofta.

Källa: Sara Lomberg, SvD
Länk

Comments are closed.