De är världens ondaste företag

Bankjätten Barclays och gruvföretaget Vale har utsetts till årets värsta företag sett till miljö och mänskliga rättigheter, i en global omröstning.

Idag utsågs årets värsta företag. Greenpeace och organisationen Berne Declaration var på plats i Davos, där det ekonomiska toppmötet hålls, för att på en presskonferens meddela vilka företag som fått den föga smickrande utmärkelsen ”The Public Eye Awards” med tanke på miljö och mänskliga rättigheter. Dels ett jurypris, dels ett som allmänheten bestämt genom online-röstning.

Juryns pris gick till brittiska banken Barclays medan allmänheten röstade fram brasilianska gruvbolaget Vale som etta.

Det stora gruvbolaget Vale står bakom bygget av vattenkraftsdammen Belo Monte i Amazonas, som kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten och driva bort tre indianstammar med totalt 40 000 människor, utan att de får någon ekonomisk kompensation. Vale är Brasiliens och världens näst största gruvbolag och världens största producent av järnmalm.

Brittiska bankjätten Barclays, som för övrigt deltar på Davostoppmötet, kritiseras för att genom spekulationer i matpriser driva upp matpriserna vilket förstås drabbar de fattigaste. Den organisation, World Development Movement, som nominerat Barclays hoppas att utmärkelsen ska uppmuntra europeiska lagstiftare att införa tuffare regleringar för att hejda matprisspekulation.

De sex nominerade företagen som allmänheten fick rösta på har valts ut bland ett 40-tal företag över hela världen, nominerade av olika NGO:s (icke-statliga organisationer).

Källa: SvD.se, 27 januari 2012
Läs artikeln på nätet här

Comments are closed.