Världsrekord i TV-reklam!

Över 1 miljard dollar, motsvarande drygt 7 miljarder kronor, spenderade amerikanerna på snacks i fjol under fotbollsfinalen Super Bowl. Det visar siffror som sajten Adweek.com publicerar. Mest pengar gick åt chips.

På söndag, den 5:e februari, under amerikanska fotbollsfinalen Super Bowl, kan handlarna i USA sannolikt räkna med nya försäljningsrekord av snacks.

Kex, Potatischips och Tortillachips är det som gick åt i stora mängder under fotbollsfinalen i USA i fjol. Över 520 miljoner dollar lade amerikanarna tillsammans bara på chips. Medan 130 miljoner dollar gick åt till nötter och 40 miljoner dollar till popcorn. Totalt handlades snacks och tilltugg för 1,02 miljarder dollar.

Totalt sett har det ökat stadigt varje år. Under 2005 gjordes ”bara” 560 miljoner dollar av på snacks, medan det hade ökat till 890 miljoner dollar under 2010. I fjol uppgick snacksnotan till över 1 miljard dollar.

Men även öl gick åt i stora mängder. Amerikanerna köpte öl för sammanlagt 50 miljoner dollar under förra årets Super Bowl. Det är i linje med hur mycket som går ut under högtider som Halloween och Thanksgivning. Men mest öl köptes i USA under Labor Day då det handlades öl för 60 miljoner dollar.

Super Bowl är USA:s största tv-händelse och ses varje år av mer än 100 miljoner människor. Något som inte undgått storbolagens marknadsavdelningar. För varje år som går har kostnaden för en tv-reklamsnutt under matchen ökat. I år har ”reklamspottarna” sålts för upp till 3,5 miljoner dollar för ett 30 sekunder långt inslag. Det motsvarar ungefär 830 000 kronor per sekund.

Källa: SvD.se, 31 januari 2012
Länk

Comments are closed.