Om du vill flyga som en kung

Flygbolag från Asien och Mellanöstern håller högst klass, enligt en ny undersökning. Den som vill åka med världens bästa flygbolag bör välja Qatar Airlines.

Visst är det trevligt med en lågprisresa som tar en från en plats till en annan på ett smidigt, och framförallt, billigt sätt.
Men ibland vill man kanske istället lyxa till det och prova på världens bästa flygbolag. För de stunderna har en tio-i-topp-lista nu presenterats.

Det brittiska företaget Skytrax är den största aktör som presenterar statistik och listor över flygbolag och flygplan världen över. Nu har årets upplaga av den årliga World Airline Award, som de själva kallar för flygbranschens Oscarsgala, gått av stapeln.

Med topp-listan i hand går det att se att flygbolagen från Asien och Mellanöstern är de som får bäst betyg av sina resenärer.

I topp ligger Qatar Airways, ett flygbolag som är känt för sina nya flygplan. Medelåldern för flygplanen i bruk inom företaget är 4,1 år.

På andra plats kommer Asiana Airlines, Sydkoreas största flygbolag. Singapore Airlines, som bland annat har planet A380, världens största jumbojet, knep tredjeplatsen.

De två andra platserna på topp-fem-listan tillfaller Cathay Pacific Airways, med bas i Hongkong, och japanska ANA All Nippon Airways.

Undersökningen grundas på data som har samlats in från 18,8 miljoner flygresenärer mellan juli 2011 och juni 2012. 200 flygbolag har varit med, och personer från ungefär 100 olika länder har fått säga sitt.

Undersökningen har låtit passagerarna tycka till om alltifrån hur de uppfattade incheckning och boarding till städning ombord, mat och dryck, hur komfortabla sätena är och hur servicen från personalen såg ut.

Om man vill leta efter svenska SAS får man bläddra en bit nedåt på listan. Men företaget finns med, och har avancerat tio platser från förra året. Då placerade sig SAS på plats 78, nu är platsen istället 68. Det betyder till exempel att SAS slår den norska lågpriskonkurrenten Norweigian som hamnade på plats 74.

Bästa flygbolag i norra Europa blev Finnair, som även knep en 31:a plats på topplistan.

Källa: DN.se, Linnea Johansson, 14 juli 2012
Länk

Comments are closed.